Creatieve ludieke acties juich ik toe. Vooral als ik er niet helemaal voor naar het Malieveld hoef en de wereld er weer een stukje schoner van wordt. Bijvoorbeeld die van #backtosender.


Zo raap ik een blikje op dat iemand per ongeluk in het park uit zijn handen had laten vallen en dat daarna ook niet opmerkte. Dan had hij het natuurlijk in de nabije afvalbak gedeponeerd.
Dat blikje stuur ik vervolgens op naar de fabrikant met het verzoek om voortaan statiegeld te vragen. De kans acht ik groot dat iemand die twintig eurocent dan wel opraapt. Sterker nog, ik denk dat als producenten dat gaan doen, een heleboel mensen er ineens een flink zakcentje bij gaan krijgen. Alleen al in IJsselstein zwerven zo’n 3.120.649.053 verpakkingen rond in de openbare ruimte.
Afijn, dit blikje ging dus terug naar de fabrikant. Vervolgens kreeg ik een brief terug van de directie.


Geachte mevrouw De Zeeuw,
Hartelijk dank voor het toesturen van uw gevonden blikje. U verzoekt ons in uw begeleidend schrijven om ons uit te spreken voor statiegeld.
Hoe graag wij dat ook zouden willen, het is bij nader onderzoek van uw blikje niet mogelijk gebleken. Het blikje dat u toestuurde was finaal platgetrapt en zeer moeilijk te ontkreukelen. Ook ontbrak het lipje en die zijn bij ons niet voldoende op voorraad om ook de recyclede blikjes te voorzien. En last but not least: bij laboratoriumonderzoek van het blikje werden er sporen van hondenpoep aangetroffen. Deze hondenpoep zat zodanig in de naden van het blikje dat zelfs na drie keer een grondige schoonmaak door juffrouw Jannie van de afdeling Schoonzuigen, de hondenpoep nog te ruiken was. Hoewel deze sporen de kleur van onze cola ten gunste zouden beïnvloeden, betwijfelen wij of het de smaak ten goede komt. We hebben dan ook besloten niet over te gaan tot statiegeld en hergebruik van onze blikjes.
Met vriendelijke groet,
de directie van Navrumo


Een vraag rijst bij me op. Waar zou een blikje, dat net iemands dorst gelest had en weer op weg naar de supermarkt was om statiegeld te vangen, een hond tegenkomen die in zo’n blikje zijn behoefte zou doen?


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs