Jaarwisseling 1966. Ik ben 6 jaar en mag voor het eerst mee naar buiten. Niet achter de ruiten kijken, maar écht méé náár buíten!!! Whooow! Lang duurt mijn opwinding echter niet. Bij de eerste de beste gillende keukenmeid, die rond mijn voeten angstaanjagend vuurspuwt, duik ik met mijn rug tegen de garagedeur. Daar blijf ik stokstijf staan tot iedereen uitgeknald is.

De vijftig jaarwisselingen erna aanschouw ik het vuurwerk alleen nog maar van achter het raam. Op die manier hoop ik mezelf het risico te besparen één van de jaarlijkse elfduizend incidenten te worden.
Vijftig nieuwjaarsdagen lang hoor ik de nieuwjaarsvisite hun verontwaardiging uitspreken als ze horen voor hoeveel miljoenen aan vuurwerk weer de lucht in is geschoten. Toch gaat voor steeds meer geld de lucht in. En van een steeds zwaarder kaliber. U kent de gevaren inmiddels wel: niet alleen de verminkte ogen of handen en blijvende gehoorschade, maar ook fijnstof dat menig longpatiënt het leven nog benauwder maakt of ontneemt.
Het is 1 december 2017. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid bevraagt premier Mark Rutte op het vuurwerkbeleid en zijn antwoord luidt ontwijkend: "Technisch is het onmogelijk om nog een wetswijziging door te voeren. Ik moet eerst overleggen met het kabinet." Meneer Rutte, had u dat niet al minstens een half jaartje eerder moeten doen?! Van mij hoeft het niet, dat vuurwerk. Net als voor 61 procent van de Nederlanders.
Alternatief: wat klimaatneutrale mooie pijlen vanaf het Podium of de Gerbrandytoren. Dat mogen de mensen afsteken die echt niet zonder kunnen. Mits ze wel eerst een veiligheidscursusje volgen. Liever nog zie ik een hipper soort oplossing: vuurwerk vanaf je televisie, tablet of mobieltje. Want zeg nou eerlijk: vuurwerk is toch hopeloos ouderwets. Zó 2017! Het enige gevaar dat ik loop bij tv-vuurwerk is dat mijn man gaat zappen.
Laten we de vuurwerkdiscussie dus nu alvast starten! Teken de petitie Veilig Vuurwerk IJsselstein op petities.nl. Eind 2018 heeft Rutte de wet dan hopelijk wél op orde.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs