Laatst ontvingen we als werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein een groene oorkonde van D66.
Natuurlijk leuk om te horen dat het enthousiasme en kwaliteit van ons platform gezien wordt.
Ieder van onze werkgroep brengt weer op een andere manier een bevlogene duurzame beweging op gang.


Zijn de overige initiatieven dan minder duurzaam bezig? Ik vind het juist geweldig wat zij doen. Wat is dan eigenlijk duurzaam? Ik ben blij dat ik niet over die oorkonde heb hoeven beslissen, want wie is duurzamer, iemand die de kraan dicht doet tijdens het tandenpoetsen en zijn afval scheidt, of iemand die zonnepanelenweides aanlegt?

Als ik echt zou moeten kiezen? Ik ga in mijn gedachten een rondje IJsselstein en denk aan prachtige mensen, een duurzaamheidsexpert die wereldwijd landen helpt de transitie neer te zetten, het Groenplatform die zich zo sterk inzetten voor het behoud van gezond groen, de longen in de stad. Aan pionier Hans Lappee, die duurzaamheid binnen de politiek en gemeente op de kaart zette toen het woord nog amper bestond, werd uitgelachen om het woord ‘biodiversiteit’ en mooie eetbare siertuinen in het openbaar groen heeft aangelegd. Ik heb nog nooit met hem getandenpoetst, dus geen idee of hij de kraan dichtdraait tijdens het poetsen.

Ik word steeds blijer tijdens mijn rondje in gedachten door IJsselstein. Wauw, er zijn toch best veel mooie mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het geheel. Hoe groot of klein het ook is. Ook van die mooie maar onopvallende IJsselsteiners, die er niet zo veel over praten, maar het gewoon leven. Gewoon vanzelfsprekend kiezen voor respectvol met de aarde omgaan en keuzes maken die het minst belastend zijn. En als je het zou benoemen, hun schouders ophalen en zeggen, ‘waarom niet?’

En als ik toch zou moeten kiezen uit al die IJsselsteiners? Hmmm…
Ik denk dat het juist om die gezamenlijke beweging gaat. Ieder zijn eigen ding.
Ik zal Hans Lappee toch eens vragen of hij ook de kraan dicht draait bij het tandenpoetsen.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs