In Zandvoort maakt men zich druk over energieparken, die in de Noordzee gebouwd gaan worden. Want windmolens die energie opwekken vervuilen de horizon. Als je daar 's avonds naar de ondergaande zon kijkt, zie je niet meer de vlakke waterlijn met enkele schepen, maar zie je aan de horizon storende windmolenparken. In IJsselstein wil men het vlakke polderlandschap in al zijn glorie behouden, want zelfs mensen die het beste met wereld voor hebben, zijn tegen windmolens in de buurt: 'Not in my backyard'.

Het doet me denken aan de weerstand tegen de eerste spoorlijn. De trein vond men gevaarlijk, omdat hij harder dan 30 kilometer per uur reed. Dieren zouden vermorzeld worden en bovendien was zo'n spoorlijn dwars door het landschap een lelijk gezicht. Natuurlijk hadden de strijders tegen de trein gelijk, maar zijn we nog steeds tegen de trein en tegen de hoogspanningsmasten, die ons van elektriciteit voorzien?
In de polder Rijnenburg willen mensen met elkaar een groot energiepark bouwen met hoge windmolens: Rijne-Energie. De molens roepen weerstand op. Misschien wel vergelijkbaar met Rembrandt, die weigerde om 'de lelijke molens' uit zijn tijd te schilderen, omdat ze de horizon bedierven. Wat Rembrandt vast niet had verwacht, is dat die oude molens nu als cultureel erfgoed beschermd worden. En dan was er Don Quichot; een naïeve, maar nobele ridder. Hij had het beste met de wereld voor en wilde samen met zijn knecht Sancho Panza de wereld redden.

Toen hij een rij reuzen op zijn pad dacht aan te treffen, gaf hij zijn paard de sporen en trok ten strijde. Maar zijn lans werd vermorzeld toen hij de arm van de reus doorboorde. De molenwiek bleek heel wat sterker dan zijn lans.
Zou Don Quichot ook tegen de windmolens van Rijne-Energie ten strijde zijn getrokken? Ik denk het niet, want hij dacht tegen levensbedreigende reuzen te vechten. Rembrandt wilde de wereld mooi houden. Denk ik aan Rijne-Energie, dan voel ik mij meer verbonden met Don Quichot dan met Rembrandt.

Vechten tegen windmolens?


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs