Je kunt op veel verschillende manieren iemand een hand geven. Een stevige handdruk, zodat je de ander pijn doet en kleineert. De Franse president Macron gaf Trump zo'n handdruk. Of een slappe hand, waarmee je wilt zeggen dat je de ander niet serieus neemt. Zouden Merkel en Trump elkaar zo'n handdruk hebben gegeven?

 

Dan is er ook nog de beleefde handdruk, waarmee je zegt: sterkte ermee, maar ik zal je niet helpen. Op televisie zie je ze voorbijkomen, maar je krijgt ze zelf ook allemaal. Laten we hier niet het over de wereldpolitiek hebben, maar onze aandacht verleggen naar IJsselstein en onszelf. Ik geniet het meeste van een echte welgemeende uitnodigende handdruk, die ertoe leidt dat je vervolgens samen hand in hand verdergaat.

In het Coalitieakkoord, tussen de partijen VVD en LDIJ, staat dat zij duurzame energie willen opwekken door het plaatsen van zonnepanelen op grote daken van gemeentelijke gebouwen. Bewoners van IJsselstein kunnen met elkaar in de vorm van een coöperatie investeren in deze zonnepanelen en zo met elkaar werken aan een klimaatneutraal IJsselstein. Zo leveren we samen een bijdrage aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Papier is geduldig. Je kunt als college plannen opschrijven en vervolgens achteroverleunen. Je geeft welwillende bewoners een slappe hand en wenst ze uit beleefdheid veel sterkte. Maar zo lees ik het coalitieakkoord niet. Ik lees het als een uitgestoken hand. Om samen met de Werkgroep KlimaatNeutraal IJsselstein het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke daken op te pakken. De coalitiepartijen steken een hand uit met het doel om samen aan het werk te gaan. Om met alle inwoners te werken aan zonnestroominstallaties op de gemeentelijke gebouwen. Stel je voor dat er de komende jaren duizenden zonnepanelen worden geplaatst!

Met deze uitgestoken hand werkt het college samen met alle bewoners van IJsselstein aan een klimaatneutraal IJsselstein. Zo'n ferme uitnodigende handdruk beantwoord ik graag met een welgemeende handdruk.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs