Met mijn 57 jaar heb ik al heel wat kwalen op mijn kerfstok. Ouder worden is leuk als je tenminste een goede gezondheid geniet. De email van een academie waar ik me kan opgeven voor e-learning rond gezond ouder worden pak ik dan ook met beide handen aan.

In een van de eerste vlogs van de arts David van Bodegom, leer ik dat we met oude genen behept zijn, die zich nog niet hebben aangepast aan onze moderne omgeving. Tienduizenden jaren hebben we moeten overleven in een omgeving van schaarste met voedseltekorten en mislukte oogsten. Als we als oermens dan iets zoets tegenkwamen, dan verorberden we dat direct. Dat is waarom veel mensen eerder grijpen naar een reep chocola dan een boterham met kaas. Ook moesten we onze energie inzetten op tijden dat het echt nodig was, dus zijn we van nature liever lui dan moe. Het resultaat van die oude genen in een moderne omgeving: diabetes en hart- en vaatziekten.

Het betoog van David is dat we wel weten hoe we gezonder kunnen leven, maar dat we - liever lui dan moe - het niet doen en dat we beter onze omgeving in kunnen richten op gezonder leven. Bijvoorbeeld door het verwijderen van je snoeppot op kantoor of het stilzetten van de roltrappen.

Vanuit gemak?

En zoals vaker het geval bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, associeer ik verder op het ‘liever-lui-dan-moe’-thema. Zouden onze oude genen er ook de oorzaak van zijn, dat we vanuit gemak nog steeds die plastic verpakkingen accepteren in plaats van op de markt je groenten in je tas te laten doen? Of het lege blikje cola niet in de afvalbak deponeren die 100 meter verderop staat, maar het gewoon naast je neergooien? Om je brood in een plastic zak te laten verpakken in plaats van een herbruikbare katoenen broodzak? Of om eindelijk eens werk te maken van zonnepanelen op je dak?

Ik denk dat we het spreekwoord ‘gemak dient de mens’ inmiddels moeten vervangen: gemakzucht dient de mens niet. Niet als we gezond oud willen worden in een gezond milieu.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs