Het voorjaar en de vroege zomer vind ik de mooiste seizoenen. De vogels vliegen fluitend rond, ze leggen eieren en er is veel nieuw leven: Jonge merels, lammetjes, moeder en vader eend met hun kuikens, planten die weer boven de grond komen en de eerste kleurige bloemen. Alle takken lopen weer uit met frisgroene blaadjes. De lente staat voor mij voor nieuw leven. Eigenlijk het mooiste moment om weer na te denken. Ik ben niet iemand die goede voornemens doet op 1 januari. Er zijn per jaar 365 dagen dat je dingen kunt veranderen. Vooral de lente nodigt mij uit na te denken over goede voornemens. 

Vijf maatregelen

Deze lente verdiepte ik mij in maatregelen die we met elkaar kunnen nemen om Nederland in 2030 klimaatneutraal te hebben. In het rapport van Urgenda staat hoe dat kan. Het rapport bestaat uit vijf hoofdpunten. Ik vat ze heel kort voor u samen.

Het eerste punt gaat over Anders Wonen. Als we alle huizen beter isoleren en meer besparen op energie, dan wordt het wonen niet alleen gerieflijker maar bovendien ook goedkoper. Als we elektrisch gaan rijden en bovendien er een beetje opletten om niet onnodig te reizen, helpt dat ook aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Het derde punt gaat over eten. Als we wat minder vlees eten en meer plantaardig, seizoensgebonden producten eten die uit de regio komen, dan scheelt dat ook een slok op een borrel.

Als we met elkaar minder spullen kopen en duurzamer met onze spullen omgaan, dan vaart de aarde naar wel bij. En het vijfde punt gaat over energieopwekking. We moeten veel meer gebruik maken van de zon en de wind. 

U kunt u zich iets voornemen om mee te helpen de aarde leefbaar te houden als er weer een nieuw warmterecord gebroken wordt. Ik daag u uit dat juist op een mooie dag te doen als u een groepje lieve jonge kuikens ziet, als u geniet van een mooie gele of rode bloem, of als u zich weer verbaast over die helder groene blaadjes aan een boom.

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs