Als je barbecuet reken je op veel vlees. Een stuk rundvlees, een lekker geroosterd worstje en enkele stukjes kip aan een spies. Zelf doe ik daar nauwelijks aan mee want ik voel me een vegetariër. Niet dat ik heel strak in de leer ben, want als ik ergens uitgenodigd word, dan versmaad ik een stukje vlees niet. Ik noem mezelf dan ook een niet-fundamentalistische vegetariër. Ik eet bijna geen vlees, omdat de vleesproductie een grote impact heeft op het milieu. Voor een kilogram vlees moet er 10 kg aan landbouwproducten verbouwd worden. En bovendien levert de vleesproductie een behoorlijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Gepofte mais 


Het wordt wat anders als je uitgenodigd wordt voor een veganistische barbecue. Geen vlees, geen vis en ook helemaal geen zuivel om bijvoorbeeld te salade aan te maken. Is dat wel lekker? Is dat net zo gezellig als een gewone barbecue? Afgelopen zondag mochten we dat gaan proberen. Sushma had 30 mensen uitgenodigd, omdat ze de challenge was aangegaan om een veganistische barbecue voor 30 mensen te organiseren. Sushma houdt in IJsselstein met groepen mensen klimaatgesprekken. Met elkaar praten hoe je iets in je gedrag kan veranderen, wat helpt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar goed, terug naar barbecue. Voor ons lagen er allemaal spiesjes klaar met ui, paprika, champignons, courgette en aubergine. Als die geroosterd worden, dan smaken ze nog veel lekkerder. Klopt, je moet wel van groente houden. Salade van bloemkool erbij. En een paté van kikkererwten erbij, humus, een lekkernij uit het Midden-Oosten. Heeft u weleens geroosterde zoete aardappel en rode biet gegeten? Nou ik wel en het smaakte heerlijk. En iedereen weet dat gepofte zoete mais van de barbecue zelfs door Amerikanen lekker gevonden wordt. Kortom, een veganistische barbecue is geen straf en net zo echt als een barbecue met vlees. Dat heb ik weer ontdekt op deze mooie zondagavond.

Het weer werkte natuurlijk vreselijk mee met 28°. Ik had u al verteld dat ik heel af en toe meedoe aan een gewone barbecue, maar deze barbecue was minstens zo gezellig als alle anderen die ik heb meegemaakt. Niet dat ik u ga overtuigen om elke keer veganistisch te gaan barbecuen. Maar misschien gaat het toch volgende keer een vleesspiesje vervangen door een heerlijk geroosterd spiesje met groenten. En hopelijk heeft u dan net zo gezellig als wij het zondag hadden.

- Volledige tekst, iets ingekorte versie verscheen in Zenderstreeknieuws van 4 juli 2018

Foto Henk Lindeman Lysette Verwegen

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs