Wat je van ver haalt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar sinds ik vriend ben van de wijktuin Achterveld-Groenvliet durf ik dat te betwijfelen. Voor een klein bedrag per jaar haal ik daar wekelijks voor nop mijn kruiden en groenten. Van lekkere malse sla en frisgroene andijvie tot de meest biologisch courgette van de wereld. Ik kan ook een ruime sortering aan kruiden meenemen die ik in eindeloze variaties toevoeg aan mijn maaltijden.

Het genieten begint al bij het plukken. In een lusthof met prachtige bloemen en planten maak ik zo hier en daar een praatje met echte groene vingers en zo krijgen mijn kookkunsten een nieuwe boost. Ik leerde er champignonragout te combineren met dragon. Heerlijk! Ook het nieuwe project WIJKOKEN, waar ik een van de vrijwillige koks ben, levert de lekkerste maaltijden op van de groenten, kruiden én de bloemen uit deze wijktuin. Wat ik van dichtbij haal is zó lekker!

Nieuwe spreekwoorden nodig

Ik stel voor dat Van Dale zijn spreekwoorden ook eens onder de klimaatneutrale loep legt. Want als we blijven geloven dat wat je van ver haalt lekkerder is, wat heeft dat dan voor invloed op de CO2-uitstoot? Blijven we kiezen voor tomaten uit Spanje en druiven uit Frankrijk of bent u benieuwd naar de CO2-vrije bramen en kersen, honing en zomerboerenkool van de wijktuin? Die wetenschap alleen al, maakt dat mijn bordje eten veel lekkerder smaakt. Of zou het de liefde zijn die ik proef? Want ik zie niet alleen groene vingers in de wijktuin, ik hoor ook de groene harten kloppen van al die enthousiaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat ik wekelijks een heerlijke biologische, onbespoten en CO2-uitstootvrije maaltijd nuttig. Mijn voorstel voor het nieuwe spreekwoord: 'Van wat je dichtbij haalt, word je groener.'

Interesse in WijKoken? Ga naar deze link op facebook.Of geef je op via het emailadres in onderstaande afbeelding. 

Vrijwilligers koken op de Wijktuin - WijKoken


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs