Dit jaar hoefde je niet honderden of duizenden kilometers te vliegen voor de zon. Je kon gewoon thuisblijven of, zoals wij, een paar honderd kilometer reizen naar het Teuteburger Wald. Met die hoge temperaturen waanden we ons in het Duitse Detmold met 29 graden in een typisch Italiaans stadje; inclusief witte kerk, een indrukwekkend kasteel en een brandende zon. Vlak bij de camping was de bron van de rivier De Eems waar we genoten van het heerlijke koele water.

In de Duitse krant Die Zeit, las ik de verklaring voor de lange warmte- en droogteperiode van dit jaar: een zeer stabiel hogedrukgebied. Normaliter verplaatsen de hogedrukgebieden zich door de zogenaamde straalstroom die op 7 tot 10 kilometer hoogte hard waait, met weersveranderingen tot gevolg. Dit jaar was de straalstroom niet zo krachtig en bleven de hogedrukgebieden op dezelfde plaats liggen. De grote temperatuurverschillen tussen de evenaar, onze gematigde streken en de Noordpool ontbreken nu de Noordpool opwarmt. Daardoor is de straalstroom minder sterk met als gevolg: een lange on-Nederlandse zonnige en droge periode. De kans bestaat dus dat we door de opwarming van de aarde, wat zorgt voor hoge temperaturen op de polen, vaker kunnen genieten – of niet? – van lange, hete en droge zomers.

Dan hoeven dus niet meer naar Zuid-Europa of nog verder te vliegen voor het mooie weer. We kunnen gewoon lekker dicht bij huis blijven. En minder vliegen is ook goed voor het klimaat. Dus wie weet stopt de klimaatverandering wel door het afgenomen vliegverkeer. Zouden we dan over 15 jaar weer opnieuw voor een zonnige droge vakantie naar Zuid-Europa of tropische oorden moeten vliegen?


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs