Tijdens de laatste bijeenkomst van de duurzaamheidskring zag ik mooie presentaties. Ik werd blij van de IJsselsteinse bedrijven die lieten zien hoe bevlogen, innovatief en vooruitstrevend ze zijn in de transitie naar de circulaire economie. Waarin niet alles goedkoop, in Verweggistan geproduceerd en na gebruik weggegooid wordt. Er wordt gekeken naar hergebruik van materialen.

Misschien wel herkenbaar vanuit de jeansindustrie, waarin je nu ook spijkerbroeken kunt ‘huren’. Na gebruik hoeft de broek niet in de container, maar gaat hij terug naar de producent en gaat opnieuw in de cirkel van productie. Dat scheelt heel wat gifstoffen, energie en waterverbruik. De populaire Netflix documentaire ‘The True Cost’ geeft een reëel beeld van de huidige situatie in de lineaire economie. Het maakt duidelijk dat dit dus echt heel snel anders moet.

Wel gaaf dat er twee IJsselsteinse bedrijven, Vendrig en Van den IJssel, innovatief bezig zijn met recycling van bedrijfskleding. Vendrig blijkt ook bedrijfskleding te wassen en de technieken die hierbij gebruikt worden getuigen wel dat duurzaam én economie prima match zijn!

Van den IJssel is recent verhuisd binnen IJsselstein en heeft veel materialen hergebruikt en bewust voor aanschaf van onder andere gebruikte kantoormeubelen gekozen. Voor degenen die nog vinden dat ‘tweedehands’ vies en armoedig is: die kunnen hier gerust hun visie aanpassen. Zowel de foto’s van de inrichting van het pand als de dame die deze presentatie verzorgde zagen er tot in de puntjes prachtig verzorgd uit.

De presentaties overtroefden elkaar qua hergebruik en innovatieve energiebesparende technieken.

Dus… Circulaire economie heeft niets met armoede of geitenwollen sokken te maken.
Het heeft alles te maken met innovatieve bevlogen hippe mensen met gezond verstand. Daar doe ik graag aan mee.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs