Het was eindelijk zover. De start van het Buurtstroomproject IJsselstein De Oever vond op 24 april plaats. Op de sporthal De Oever komen 230 zonnepanelen en iedere bewoner van IJsselstein kan investeren in een of meerdere van die zonnepanelen. Zo draag je bij aan het tegengaan van de klimaatverandering en je krijgt ook nog redelijk rendement.

Ik ging op die woensdag keurig in pak, maar wel zonder een stropdas omdat mij dat wel heel erg overdreven leek, naar de sporthal De Oever. Lekker op de fiets. Met het mooie weer was dat geen straf. Enigszins zenuwachtig, want ik moest een handtekening zetten. Door al dat digitale gedoe met de computer, ben je niet meer gewend een handtekening te zetten. Onder je digitale belastingaangifte zet je geen handtekening meer en ook veel contracten gaan in zonder een handtekening met een pen. Weet je overigens, dat een handtekening die met een pen wordt gezet een “natte” handtekening wordt genoemd?

Wethouder Peter Bekker tekende namens de gemeente, een bestuurslid van de energiecoöperatie Energie-U tekende en ik namens Klimaatneutraal IJsselstein.

We tekenden de intentieovereenkomst voor een Buurtstroomproject. Onze handtekeningen zijn het begin. Het begin van hopelijk heel veel handtekeningen. Al die handtekeningen van de bewoners van IJsselstein samen zijn veel belangrijker dan die wij gezet hebben onder de intentieovereenkomst. Want die handtekeningen maken het mogelijk om de eerste zonnestroominstallatie in IJsselstein te realiseren.

Kwaliteit van de handtekening

Mijn handtekening namens Klimaatneutraal IJsselstein is gezet. Het ging goed. Achteraf was ik niet zo heel tevreden over de kwaliteit van mijn handtekening, maar dat is het minst belangrijk en niemand die dat controleert. Toch jammer dat dit ritueel steeds minder vaak voorkomt. Omdat we steeds minder gewend zijn om een handtekening te zetten zal de kwaliteit van de handtekeningen afnemen, of juist toenemen omdat we er meer aandacht aan schenken? Ik weet het niet. Ach, er zijn veel belangrijker problemen.

Wil je meer informatie, kijk dan op buurstroom.nl en ga naar projecten. Daar kun je aangeven dat je geïnteresseerd bent in dit project en na enige tijd krijg je verdere informatie. En dan kun je als je het wil, over enkele maanden daadwerkelijk intekenen op een of meer van die zonnepanelen. Ja, en dat vraagt om een natte handtekening. Dan wel eerst oefenen hoor! Want zo vaak heb je geen handtekening meer gezet in het digitale tijdperk.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs