Bij de woorden economie en kapitaal denk ik aan grote gebouwen en bankbiljetten. Eigenlijk een tegenhanger van planten en bomen. Ik was dan ook best verbaasd dat in een nieuwsbrief van ‘Nature Today’ deze woorden juist prima bij elkaar blijken te passen. ‘Natuurlijk kapitaal’ blijkt voor het Rijksprogramma een waardevol instrument in de transitie, zodat iedereen in 2050 ook nog genoeg en gezond te eten heeft.


Onderdeel hiervan zijn bomen in de stad. Nieuw voor mij is dat dit nu ook in geldwaarde wordt uitgedrukt. Het i-Tree Eco systeem wordt hiervoor op de Universiteit van Wageningen toegepast. In een publicatie hiervan staat de bekende ‘postzegelboom’ in Den Haag.

Bomen hebben veel meer waarde dan gedacht!

Ik verwonder me: Deze boom vangt wel 5.700 liter water per jaar op, Tegelijk zorgt deze ene boom voor 3.973 kilogram koolstofdioxide(CO2) opslag en filtert zij 1,6 kilogram fijnstof uit de lucht. Handig, want de overheid wil water beter kunnen afvoeren bij veel neerslag in korte tijd, wil verkoeling in hete periodes, zoekt naar manieren om CO2 te kunnen opslaan en minder fijnstof bespaart veel luchtwegproblemen én dus zorgkosten.

Omgerekend in geld is deze boom het volgende waard: waterafvang € 6,50 per jaar, afvang luchtvervuiling € 111 per jaar, CO2-vastlegging € 16 per jaar, CO2-voorraad € 1.407.
De stad Utrecht heeft dit systeem al toegepast en heeft een waarde van 1,5 miljoen euro aan bomen per jaar!

Met de unieke fruitcollecties hier en de groene delen van de stad hebben we hier in IJsselstein ook vast een groot ‘Natuurlijk kapitaal’ staan. Ik hoop dat de gemeente de waarde van onze prachtige groene stad gaat inzien, waardoor ons natuurlijk kapitaal ook financieel als toekomstbestendige spaarpot gezien wordt in plaats van als ondergeschoven zorgenkind.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs