Onlangs stuurde ik als Back to Sender-actie een flink pakket met zwerfblikjes naar het hoofdkantoor van Albert Heijn met het verzoek om statiegeldinvoering. Ik kreeg een reactie van mevrouw Schoon (echt waar!) van Albert Heijn.

Mevrouw Schoon haalde twee doelen aan van de staatssecretaris. Als die niet zijn gehaald, gaat Albert Heijn in 2021 op statiegeld over voor plastic flesjes (niet de blikjes!). Ik schreef terug naar mevrouw Schoon:

Doel1. De hoeveelheid kleine PET-flesjes in het zwerfafval moet 70% tot 90% minder zijn.
Hoe gaat dit tot stand komen? Welke acties gaat Albert Heijn hiervoor uitvoeren? Mensen gooien niet minder afval op straat als er alleen een doel wordt bepaald. Welke acties zijn hier door de overheid samen met het supermarktwezen voor bedacht? En hoe worden deze uitgevoerd? Hoe wordt dit gemeten?

Doel 2. 90% van de kleine PET-flesjes moet worden gerecycled.
Dat is een mooi streven. Maar de PET-flesjes die in de bermen liggen zullen nooit worden gerecycled als ze niet opgeraapt worden en naar een afvalstation worden gebracht. Wat is die resterende 10%; het deel dat in de bermen blijft liggen? En als we dat nog decennia blijven doen en het plastic zich maar blijft ophopen, hoe groot is de kans dan dat onze volgende generaties een ‘plastic-disease’ oplopen vanwege minuscule afgebrokkelde nano-plastics?

Bovendien was mijn brief en toegestuurde pakket met zwerfafval niet alleen een verzoek om statiegeld op kleine PET-flesjes maar ook op blikjes. Er is meer kans op schonere bermen als er statiegeld komt op flesjes én blikjes. Misschien dat de bermvervuiler nog steeds weggooit, maar ik wil best als de Mevrouw Schoon van IJsselstein een zakcentje verdienen aan het schoonhouden van ons mooie IJsselstein!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs