Ik lig te zonnen op mijn dakterras; niet omdat het ook kan, maar omdat het moet. Ik heb er een bloedhekel aan. 's Ochtends gaat het nog wel, maar na een half uur lopen de straaltjes langs mijn lijf. Ook verveel ik me stierlijk en een boek lezen gaat gewoon niet in van die krampachtige houdingen.

Maar het moet. Voor de broodnodige vitamientjes, D wel te verstaan. M'n steeds brozer wordende botten varen er wel bij, dus blijf ik even liggen. Ik neem een voorbeeld aan dat wat nog geen twee meter bij me vandaan ligt. Lijdzaam liggen ze daar in de felle zon en ze trekken zich niets aan van een graadje meer: onze zonnepanelen.

Het aantal zonnepanelen in IJsselstein is bedroevend

's Avonds krijg ik een e-mail van Paul. Hij laat me in een tabelletje zien hoeveel zonnepanelen er liggen bij inwoners en bedrijven in Oudewater, Lopik, Montfoort en IJsselstein. Het is dat ik ze al op mijn dak heb liggen, anders zou ik me diep schamen als IJsselsteiner. Met de meeste inwoners en bedrijven zorgen we voor de minste zonnepanelen! Waar de ons omringende gemeenten goed zijn voor gemiddeld drie tiende zonnepaneel per inwoner, is het in IJsselstein krap een tiende zonnepaneel. Over het aantal zonnepanelen die geplaatst zijn bij bedrijven in IJsselstein durf ik hier niet eens te schrijven, zo bedroevend zijn de cijfers. Ondernemend Montfoort overtroeft hierbij IJsselstein met stip. Ik kan het niet rijmen met wat de 'gemiddelde IJsselsteinse burger' liet weten in onze UrgentieAgenda: er zou meer draagvlak zijn voor zonnepanelen dan voor windmolens. Of betekent het dat iedereen de goede voornemen nu de vakantie is afgelopen echt in daden gaat omzetten? Niet omdat het kan, maar vooral omdat het moet!
Voor de aarde die we aan de volgende generatie doorgeven.

Marie-José

 

P.s. Heb je goede voornemens na de vakantie? Maar geen eigen dak voor zonnepanelen? Doe dan mee met ons IJsselsteinse Buurtstroom Project!
>> Lees hier hoe je deelneemt


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs