De verwarmingsmonteur komt een nieuwe ketel installeren en even waan ik me in vroeger tijden De monteur kondigt kort van te voren aan dat het water wordt afgesloten. Toen ik kind was en de waterkraan dicht ging vanwege onderhoud, zat ons gezin vaak een dag zonder water. Gelukkig werd dat tijdig aangekondigd en liet mijn moeder het bad, alle emmers en ieder pannetje die ze had van te voren vollopen.

Met deze herinnering gris ik snel wat flessen en pannen bij elkaar en vul ze met 5 liter. Ik denk niet aan de wc, dus bij de eerstvolgende aandrang om die plaats te bezoeken denk ik: “Chips! Voor dat plasje ga ik toch niet mijn schaarse drinkwater door de plee spoelen?!”. Dus vlucht ik voor mijn kleine – en een groenteboodschap naar de wijktuin.

Neem een regenton!

Daar komt het gesprek, na mijn toiletbezoek, al gauw op het thema waterschaarste: het nijpende grondwaterpeil en daardoor verzakkende huizen; vervuild drinkwater vanwege vervuild oppervlaktewater door lage rivierwaterstanden; ‘men’ denkt erover om het gebied rond Gouda op te kopen van de boeren om er weer een natuurgebied van te maken ten gunste van het waterpeil; een vorige zomer waarin we werden gesommeerd om water niet onnodig te gebruiken om je auto te wassen; Bob die me vraagt om in m’n column de regenton te noemen die je aansluit op je regenpijp, een goede manier om water te besparen als het gaat om sproeien van je tuin.

Water uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar een googlesessie op ‘waterschaarste’ brengt me na het lezen van de informatie op drinkwaterplatform.nl, op heel andere gedachten… Water, daar mogen we zuinig op zijn! Wat zijn uw zorgen, tips en acties rond waterschaarste? Ik ontvang ze graag.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs