Ik hoor op de radio dat de meteorologische herfst begonnen is. Met heimwee naar de zomervakantie swipe ik door mijn vakantiefoto’s. Zo zie ik ook het stadsfestival in het stadje Gérardmer weer voorbijkomen. Duizenden mensen flaneren rond het meer. Bootjes met verliefde stelletjes en ruziemakende gezinnen.

Weer aan wal, strijken ze neer op een van de grasvelden waarin Gérardmer flink heeft geïnvesteerd, zo ook in de fleurige en kleurige bloembakken. Ook wij strijken neer op zo’n veldje. Maar ik zie iets aan die foto, maar wat? Even goed kijken… Ineens zie ik het! Of liever gezegd, ik zie het niet! Nérgens, maar dan ook nérgens, zie ik een blikje, plastic flesje, snoepwikkel of lege zak chips. Hoe is het mogelijk?! Zijn onze buurlanders beter opgevoed en gooien ze alles netjes in de prullenbak? Hebben ze daar al statiegeld ingevoerd op blikjes en petflesjes? Zijn de Fransen gewoon netter dan wij?

Ik klim in de pen

Ik wil het weten en klim in de pen. GoogleTranslate vertaalt mijn mail keurig in het Frans met de vraag aan de gemeente Gérardmer: hoe lukt het u toch om uw stad op zo’n druk bezocht festival zó schóón te houden?

Een paar dagen later krijg ik van de Echte Burgemeester van Gérardmer al een antwoord. Ik had natuurlijk gehoopt op een minder banale reden. Ik had gehoopt dat de prachtige bloemen die overal in Gérardmer stonden de reden waren geweest. Daar gooi je immers toch geen afval tussen...?! Of op zijn minst een groot milieubewust besef van de Gérardmer -inwoners. Maar nee, het is de extra inzet van schoonmaakploegen...! Het gras in Gérardmer is even groen als in IJsselstein, alleen hebben ze er blijkbaar meer geld voor over om dat zo te houden.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs