Fietsend terug naar huis van een bijeenkomst met het thema: ‘Mijn armen om de wereld; waar zal ik beginnen?’, mijmer ik een beetje na. Het ging over klein beginnen en groot dromen, dat ‘samen’ veel oplevert. En dat je ook eens in je hangmat mag gaan liggen.

Mijn ‘armen om de wereld’ begint eind 2017: uitdelen van katoenen broodzakjes, die veel plastic verpakkingen kunnen voorkomen. Met de plastic soep in gedachten denk ik in een milieukrantvergadering terug aan een vakantie met mijn kleine neefjes. Spelend met hen aan het strand ben ik mij bewust van de plastic berg die in zee ontstaat. Ik besluit niet langer op de bank te blijven zitten, maar iets te doen. Hoe klein ook. Vijf broodzakjes uitdelen. Het lukt. Ik ben verbaasd en ga verder. Ik vraag vijf IJsselsteinse winkels de broodzakjes die ze van mij krijgen te verkopen. Uiteindelijk doen vijftien winkels in IJsselstein mee. Wat een supersamenwerking; ik sta verbluft.

Ik proef de smaak van samen en ga door. Ik vraag zes mensen in buurgemeenten om hetzelfde te doen. Dat lukt. Onze kerngroep gaat verder en van alles komt voorbij: duurzaamheidsmarkten met kinderactiviteiten; naaiateliers benaderen; workshops voor middelbare schoolleerlingen; supporters vinden door heel Nederland en daarbuiten; onze ranking in de Duurzame Top 100 van Trouw. Inmiddels hebben we met zo’n honderd supporters rond de 7000 broodzakjes verspreid.

Ik denk dankbaar terug aan alle mensen die aan dit project hebben meegewerkt. Mijn armen om de wereld raken de armen van de ander. Samen maken we een heel netwerk van armen om deze wereld. Ik begon klein en inmiddels dromen we groot. Maar eerst ga ik in de komende vakantie even in mijn ‘hangmat’ liggen.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs