Onze wijk wordt verduurzaamd. Vanuit de particuliere woningbouwvereniging wordt een groot aantal huurhuizen van kruipruimte tot dak geïsoleerd. Ingepakt in een isolerend jasje. De communicatie rondom de uitvoering van het project is goed. Er is een informatieavond voor elk huishouden en alles wordt tot in de puntjes zorgvuldig uitgelegd, waarbij alle betrokken bedrijven met hun materialen aanwezig zijn.

Vertegenwoordigers staan klaar om vragen te beantwoorden over dakpannen en isolatie van de spouwmuur en kruipruimte en over ramen, ketel en ventilatiesysteem. Een stevige verbouwing, waarmee ze een grote winst aan energiebesparing verwachten.

Twijfel over de duurzaamheid

We maken met wat buurtgenoten een rondje en spreken een vertegenwoordiger. Bij navraag blijkt dat het nieuwe dakpannensysteem niet echt geschikt is om later makkelijk zonnepanelen op te monteren. Dat lijkt ons een gemiste kans. De chemische goedjes in de spouwmuren geven ook wat twijfel.

Hoe fantastisch ik deze stap van de woningeigenaar ook vind, de twijfel over de duurzaamheid van deze aanpassingen knaagt toch een beetje. Een buurtgenoot stelt vragen over een warmtepomp en zonneboiler. Er is gelukkig veel interesse voor grotere stappen en we zijn niet de enigen die doorvragen.

Desondanks een mooi project, en ook erg waardevol om te ervaren wat de impact van goede communicatie is als basis voor een geslaagd project. Vriendelijkheid, duidelijkheid en bereidheid om vragen te beantwoorden. Dit neemt al een groot deel van eventuele weerstand tegen het verbouwingsgedoe en hogere huur weg. Het minimale 'ja'-percentage van 70 procent wordt gehaald en het project start. Een mooie stap naar verduurzaming.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs