Onze particuliere woningbouwvereniging is begonnen met een groot verduurzamingsproject in onze woonwijk. Huizen zijn ingepakt met steigers, het dak eraf en meerdere teams zijn - in logische volgorde, hard aan het werk. Petje af voor de coördinatie.

Het leuke is dat elke stap in het huis goed zichtbaar is. Waar eerst een plaatje hout zat zie ik nu een stevig pak isolatie onder de nieuwe dakpannen. Zal vast comfortabeler worden. Op het Lentefeest in Nieuwegein sprak ik een producent van isolatie die met natuurlijke materialen werkt. Hij vertelde dat met kunststofisolatie je huis een chemisch pakket wordt.

Liever natuurlijk isolatiemateriaal

Bij het zien van de dikke chemische laag isolatie denk ik daar aan terug. Het was helaas niet mogelijk dat bij ons project deze natuurlijke isolatie gebruikt zou worden. Voor de kruipruimte komt er een grote vrachtwagen met een even grote aanhanger; vol met isolatiechips, zoals je die in dozen tegenkomt. Het lijkt bijna een leuke kermisattractie, want via een grote doorzichtige buis zie je de chips het huis ingespoten worden.

Poeh, da's veel plastic wat in onze huizen komt. Hoe gaat dat over 30 jaar als de huizen gerenoveerd of afgebroken moeten worden? Dan zit de volgende generatie met een enorme berg chemisch afval. Een student bouwkunde bevestigt dat de gebruikte materialen zeker een probleem vormen en ook niet altijd de best passende keuze zijn. De transitie naar een beter geïsoleerd huis blijft een belangrijke stap vooruit, zowel qua comfort als qua energiebesparing en verduurzaming.

De volgende mooie stap in deze transitie zou zijn om bewuster de materialen te kiezen, zodat het ook de volgende generatie qua wooncomfort, gezondheid, energiebesparing én afvalverwerking comfortabel is.

Ivon

P.s.: Zo erg als op de foto was de renovatie nu ook weer niet. :)


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs