Na ruim anderhalve maand tussen de steigers geleefd te hebben zijn de grootste klussen voor de verduurzaming van onze huurwoning klaar. Hier en daar wordt nog wat werk afgerond, maar binnenshuis kan het weer aardig normaal bewoonbaar worden gemaakt. Een enorme verademing.

Pas als je huis geen thuis meer is, wordt extra goed voelbaar hoe essentieel dat thuisgevoel is. En nu het 'gewone' leven weer gaat beginnen, wordt ook het effect van de verbouwing merkbaar.

Direct effect

We hadden eerst enkel glas, en dat vond ik altijd prima. Oude ramen, met 'gratis ventilatie'; hartstikke handig. Nu dubbel HR++. Sommige voordelen merk je pas als je het daadwerkelijk ervaart. Zoiets als dat je een mobiele telefoon of wasmachine niet mist zolang je die apparatuur nooit hebt gehad.

Door de verduurzaming is in de grootste kamer de toename van het comfort direct merkbaar. Waar met enkel glas de radiator op 5 moest om het lekker warm te hebben, is nu de radiator op 2 al meer dan voldoende voor een prettig binnenklimaat. En ook blijft de temperatuur lang daarna aangenaam. Zelfs 's morgens met opstarten zonder kachel aan is het hooguit wat fris in huis, maar niet meer echt koud. Een verrassende ontdekking.

Het uitvoerende bedrijf had voor ieder huishouden berekeningen gemaakt hoeveel er per maand bespaard zou worden op de energierekening. Hoewel ik verduurzamen toejuich, had ik mijn vraagtekens of dat nou echt allemaal zou gaan schelen. En nu binnen paar weken blijkt het verschil al zo overweldigend duidelijk; de stookkosten dalen inderdaad behoorlijk. Een win-winsituatie voor milieu, klimaat, kostenbesparing en comfort. En dat is een prettig gevoel.

Ivon

P.s.: Prachtig, die oude ramen. Maar het nieuwe dubbel HR++ is toch wel een vooruitgang. :)


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs