Ik hoorde van een leuk project; de 'snuffelfiets', want de provincie Utrecht is benieuwd hoe schoon de lucht in ons gebied is. Er zijn speciale luchtmeetkastjes met uitgebreide software ontworpen, waarmee fijnstof, temperatuur, luchtvochtigheid en hobbels in de weg gemeten kunnen worden. Inmiddels rijden er 500 kastjes rond. Vanuit KNIJ hebben we ons ook aangemeld en binnen paar dagen hadden we al een wachtlijst met geïnteresseerde fietsers, zodat er nu 30 IJsselsteiners meerijden.

Drukke kruispunten slaan rood uit van het fijnstof

Dagelijks wordt tijdens alle ritten de luchtkwaliteit gemeten. Twee vliegen in een klap, want de fiets is een populair vervoermiddel naar school en werk en voor boodschappen en vrijetijdsbesteding.

Ook het RIVM is bij het snuffelen betrokken. Tot mijn verwondering stellen zij dat het fietsen van een 'schone' route je levensduur met een paar jaar kan verlengen. Na een jaar kunnen de onderzoekers bijvoorbeeld zien wat de schoonste route is naar school. En dus de route die het gunstigste is voor je levensduur en kwaliteit. Nooit gedacht dat het zover zou komen dat dit nodig zou worden.

Intussen is het project vooral leuk. Het is positief en inspirerend om al snuffelfietsend zoveel informatie met elkaar in kaart te brengen. In onze WhatsAppgroep van deelnemers worden druk ervaringen uitgewisseld. Zo blijken drukke kruispunten vaak ook 'roder' uit te slaan qua hoeveelheid fijnstof. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar de 'schoonste route' tussen IJsselstein en Nieuwegein. Ik kijk nu al uit naar de eindresultaten.

Op de snuffelfiets.nl site kan iedereen – ook wie niet meesnuffelt – al veel data op de kaart bekijken. En het is zichtbaar dat IJsselstein fanatiek meefietst...

>> Website Snuffelfiets


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs