Bijna zeven uur. De wekker hoeft niet te gaan, want het is mijn vrije dag. Mijn ogen zitten nog halfdicht en uitslapen staat op de planning. Ik maak even een tussenstop op het toilet om wat slokjes water drinken. Nog slaperig draai ik de kraan open. Geen water.

Ik morrel wat aan de knoppen maar er gebeurt niks, he-le-maal Niks. Ik ben ineens klaarwakker. Dan de douche maar even aan. Ook niks. Niks. Niks. Niks. Niet eens een druppel.

Is dit ons voorland als we waterschaarste krijgen

Ik schrik, want in een flits zie ik het al gebeuren dat ik me drie dagen niet kan wassen. Dat ik voor mijn waterrantsoen van een liter per dag naar de plaatselijke waterpomp moet lopen en in de ellenlange rij moet gaan staan.

En dan die 14.132 verstopte IJsselsteinse toiletten! Ik loop snel naar beneden. Daar doet de kraan het nog met een petieterig klein straaltje en ik vul nog gauw even viereneenhalf glas met water.Terug in bed instrueer ik in lichte paniek Manlief: “Je mag maar één kopje koffie vanochtend. Toiletteren doe je maar op je werk en om 7.30 uur sta jij bij de Jumbo en ik bij Albert Heijn. Je neemt zoveel mogelijk pakken water mee als er in je fietstassen passen!” Manlief, met dichte ogen nog op een oor half in dromenland, reageert geheel ontspannen: “Ach joh, we hebben de sloot achter ons huis, daar spoelen we het toilet wel mee door. En in de auto ligt nog een fles met water.”

Hij is dus écht níet van plan om zijn zestien flessen water om 8.03 uur af te gaan rekenen. Hij zegt nog net niet: loop naar de pomp… Ik besluit maar weer naar bed te gaan in en poging weer in slaap te vallen en zo de ontwikkelingen verder af te wachten. Is dit ons voorland als we straks waterschaarste hebben? Lopen we dan massaal naar de pomp?


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs