Het is weer lente; tijd voor brandnetelsoep. De eerste keer met jonge toppen; heerlijk! Je knipt de bovenste toppen van de plant en het groeit dan vanzelf weer verder. Het plukken en bereiden is gebruikelijk met handschoen aan. Toch ben ik eigenwijs en doe het met blote handen.

Door een gênante ervaring van 25 jaar geleden ben ik jaren immuun voor brandnetelblaasjes geweest. Ik was tijdens de zomervakantie in een groene omgeving aan het wandelen. In korte broek en bikinitopje. Onderweg moest ik hoognodig, hetgeen voor een man heel wat makkelijker is...

Brandnetel barst van vitaminen en mineralen

De enige beschutte plek was een schuine oever met hoge brandnetels. Alles ging prima, totdat mijn voet weggleed en ik voorover duikelde. Ja, inderdaad....Het was een kunst om al rollend niet in de rivier te belanden en dat is gelukt. Het gevolg was mijn hele lijf onder de brandnetelblaren zat behalve onder mijn bikinitopje. Laten we het erop houden dat de fysieke reactie van mijn systeem daarna een intense sensatie was…

Het klinkt absurd, maar echt zo gebeurd. Sindsdien ben ik aardig immuun voor brandnetelblaren. Bij het plukken en bereiden plopt nog altijd deze ervaring op.

Verder met de soep. De bereiding is makkelijk: lekker veel knoflook, uitje en water erbij en voor de romige beleving wat crème fraîche. Bij allergieën of veganistische voorkeur: rijstekookroom. Zelfs mij lukt dat. En dan intens genieten.

Het leuke is dat de brandnetel barst van waardevolle vitaminen en mineralen, zoals vitamine C. En knoflook is een waardevolle antioxidant en werkt ontsmettend. Ideaal in deze tijden dus. En met lekker veel knoflook weet je ook meteen zeker dat de 1,5 meter afstand geen probleem is.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs