Achter de wolken schijnt de zon. Hoewel: dit spreekwoord voelt in deze tijd als de ver-van-mijn-bedshow wanneer je zelf of een dierbare genadeloos bent getroffen door het coronavirus.

Ondertussen is in China de zon letterlijk groot nieuws. Op veel plekken werd door de lockdown als gevolg van het virus voor het eerst sinds jaren de zon zichtbaar en de lucht blauw. Voor mij onvoorstelbaar om te leven op een plek waar de zon niet te zien is vanwege de smog. De afgelopen weken hoorde ik diverse inwoners in IJsselstein ook letterlijk opgelucht ademhalen. Ze gaven aan frisse lucht te ruiken en te genieten van de strakblauwe lucht en de rust. Alsof – ondanks het virus – mens en natuur tot rust komen en weer ademruimte krijgen.

Wat wereldleiders niet lukt, lukt het coronavirus wel

Inmiddels komen er ter bevestiging prachtige satellietfoto’s binnen. De lucht boven Italië en Frankrijk is veel schoner vanwege minder uitstoot. Op de KNMI-site zijn beelden van Nederland te zien; ook een groot verschil door de helft minder uitstoot dan normaal. In de provincie fietsen 500 snuffelkastjes rond die dagelijks fijnstofmetingen doen. Het RIVM heeft afgelopen maanden al miljoenen metingen ontvangen en ik ben net als provincie best benieuwd wat het resultaat is als over een tijd alle metingen verwerkt zijn. In een ander nieuwsbericht stond: ‘Wat wereldleiders niet gelukt is, lukt het coronavirus wel: grote stappen maken in de klimaattransitie.’ De beelden van de schone lucht boven China maken diepe indruk op me en motiveren me om na deze coronacrisis nóg bewustere keuzes te gaan maken. En ik hoor al dat ik niet de enige ben. Ik wens iedereen het beste toe in deze vreemde tijd. En dat voorbij deze wolken voor iedereen de zon weer mag gaan schijnen.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs