Appels, peren, kersen, bessen, noten, daar loopt geen mens zomaar aan voorbij, denk ik altijd. En dat kom je hier in de stad gewoon tegen in het openbaar groen. Het stadsfruit staat elke lente prachtig mooi te wezen, dit jaar vroeg en uitbundig.

Een wandeling in bloesemtijd, ik keek er naar uit. Het kaartje achterin het boekje Appels en Peren van Hanneke van Dijk uit 2006 wijst wandelaars en fietsers de weg. Een clubje enthousiastelingen is bezig om de kaart uit het boekje bij te werken en een nieuw route uit te stippelen. De uitvoering ligt even stil, in afwachting van betere tijden.

Alle reden voor bewondering

De bomen moesten het in 2020 helaas doen zonder de bewonderende blikken van drommen voorbijgangers, want voor bewondering is er alle reden. De kwaliteit van het snoeien van de fruitbomen laat namelijk een stijgende lijn zien. Met de Hoogstambrigade Utrechtse Waarden kom ik als vrijwilliger bij tal van particulieren in de regio om fruitbomen te  onderhouden. Het deed mij pijn om te zien dat het stadsfruit de laatste jaren in de knel was gekomen.

De variëteit aan fruitrassen die ons omringt, is werkelijk ongekend, de natuurwaarde binnen een stad niet te onderschatten. Maar wat nou zo leuk is: vooruitlopend op de fysieke ervaring, kunt u thuis al uitzoeken wát wáár is te vinden. Trek uw eigen plan en ontdek het fruit in het openbaar groen. Maak een virtuele tour en leer fruitrassen kennen die de schappen van de supermarkt nooit bereiken. Aangenaam tijdverdrijf en tegelijk een voorbereiding op het najaar wanneer u op pad gaat om het fruit te rapen of plukken. Ooit een Sijden Hempje geproefd?

Deze coloumn verscheen in Zenderstreeknieuws met als kop: Stadsfruit

>> Op de foto geen Sijden Hempie maar appels met de naam Tukker. Ook lekker. 

>> De schrijfster is actief lid van de Hoogstambrigade Utrechtse Waarden.

Tukker Groot


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs