Leuk weetje over bloempotjes. Van die zwarte plastic bloempotten om een plant. Het tuincentrum staat er vol mee. Maar dat gaat veranderen. Het worden vrolijke gekleurde potten om de planten. Echt waar. Waarom? Om een duurzame reden. 

Het kwartje valt niet meteen? Dan ben je niet de enige. Het is namelijk geen voor de hand liggende reden. Het blijkt dat de plasticsorteermachines de zwarte potjes niet herkennen als plastic afval. Dat is niet handig want daarmee belandt veel plastic alsnog onnodig in de verbrandingsoven.

Dus komende tijd gaan de zwarte potjes vervangen worden door gekleurde potjes. Die herkennen de sorteermachines wel en worden ze apart gehouden, en opnieuw potjes van gemaakt.

Dat klinkt als een positieve ontwikkeling.Er bestaan ook composteerbare potjes. Dat zou ook heel mooi alternatief zijn. Het enige jammere is dat deze potjes en vergelijkbare afbreekbare materialen vaak wat langer over doen om te composteren dan de korte tijd die nu aangehouden wordt in het GFT composteersysteem. Waardoor deze materalen ook vaak alsnog in de verbrandingsoven belanden.

Stappen maken

Kortom, er zijn nog waardevolle stappen te maken in deze systemen. Zoals de vele soorten plastic terugbrengen tot een soort die universeel goed recyclebaar is of het composteerbare voldoende tijd geven te composteren. Intussen kunnen we stappen maken met wat wél al mogelijk is binnen deze systemen.

Voor ons als inwoners als eerste ontdekken hoeveel plastic we al minder kunnen binnenhalen. Dan hoeft er minder verwerkt te worden. En wat er wél over blijft aan plastic afval gescheiden aan te bieden. En intussen maakt het bedrijfsleven stappen door de plastic potjes te kleuren om ‘zwartepottenverbranding’ tegen te gaan. Leuke tussenstap.
Dat wordt een kleurrijk gebeuren.

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs