Deel 1: Twee heldere en vriendelijke blauwe ogen komen via de PC bij me binnen. Zo belandde ik tijdens een online festival bij een kort maar krachtig inspirerende speech van Jan Terlouw. De meesten kennen hem van de kinderboeken zoals Oorlogswinter en de Koning van Katoren, die ook verfilmd is. Of van zijn politieke carrière bij D66, waarbij hij zich sterk maakte voor milieu, toen ik nog in de luiers lag.

(Een paar jaar geleden sprak hij nog bij De Wereld Draait Door, met het beroemde ’ touwtje uit de brievenbus.’ Inmiddels is hij overgrootvader.)

En dan begint hij te spreken. Zo duidelijk, helder en logisch. Wat n heerlijke inspirerende man is dat toch. Zijn woorden, intentie en uitstraling bevestigen precies wat ik zelf voel en ervaar. Met zijn achtergrond als kernfysicus weet hij waar hij het over heeft. Dat de transitie echt wel mogelijk is, er geen belemmering is qua techniek of geld.

Maar dat we net als dieren niet gewend zijn om 30 jaar vooruit te denken Dit is evolutionair nooit nodig geweest, terwijl dat nu wel aan de orde is. Dat we elkaar elke keer moeten blijven vertellen wat we te doen hebben en waarom het belangrijk is, zodat we nieuwe vaardigheden kunnen aanleren die we van nature niet in onze genen hebben.

Hij vertelt hoe alles is verbonden met elkaar, de koolstofatomen in het regenwoud later weer in een plant, dier of ons kunnen zijn. Als we het regenwoud beschadigen, dit ook impact heeft op ons.

Die man weet goed de kern te raken, zonder dat het angst of weerstand oproept. Zijn heldere vriendelijke ogen raken me diep. Motivatie en inspiratie ten top. Deze man mag van mij elke dag wel op TV.

 

Deel 2: Wijsheid

Jan Terlouw vertelde laatst in zijn speech hoe alles verbonden is met elkaar via het voorbeeld van de waterdruppel, die het ene moment in een plant van het tropisch regenwoud kan zijn, en later weer elders op de wereld in een mens of in een rivier. Het is hetzelfde water.

Ik herinner me dat Hans Lappee tijdens zijn politieke afscheidsspeech in december 2019 iets vergelijkbaars vertelde. Tegenwoordig kan je dat ook makkelijk online terugluisteren. Ideaal.

“De natuur, het milieu en de maatschappij. Je kunt ze alle drie vanaf een afstand beschouwen, maar je bent het vooral ook zelf. Zo moet of mag je de hele samenleving zien; je bent er zelf onderdeel van. Dat is anders dan dat je er een abstract iets van maakt. Want dé natuur bestaat niet. Je moet het niet buiten je plaatsen, maar onderdeel van jezelf zijn.
Milieu, dat is niet dáár ergens; je ademt het zelfs in! Natuur is niet iets als de vakantie in Frankrijk of de Amazone: natuur dat ben je helemaal zelf. Elk mineraal in je lichaam kwam ooit uit de bodem en vind je over een x-aantal jaren weer terug in de bodem of drijvend in de stille oceaan. Die gevallen zweetdruppel van gisteren kan zomaar over een halfjaar aanspoelen op de kust van Brazilië… alles is met elkaar verbonden. Als er een stuk natuur sterft, sterf je zelf een stukje. “

In IJsselstein hebben we dus ook prachtige inspirerende mensen waardoor we gemotiveerd kunnen raken om nieuwe stappen te zetten.
Zeker nu Jan Terlouw bijna identiek hetzelfde benoemd komt deze inspiratie toch wel weer extra binnen.
Laten we deze wijsheid als het ‘nieuwe normaal’ toepassen.

 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs