Tegenwoordig komt steeds meer interessante info voor inwoners beschikbaar. Zo kreeg ik de tip om de site hittestress.nu te bekijken. Dat is een digitale kaart van Nederland waarop te zien is hoe hoog de gevoelstemperatuur is bij warme zomerdagen. Ik smul van kaarten, dus ik zoom meteen in op IJsselstein. Leuk om ons stadje via de warmtekleuren te herkennen.

Ik zoom verder in en het valt me op dat IJsselveld de ‘koelste’ wijk is. Ook de sportvelden vallen me op dat die warmer zijn dan ik had verwacht. Later hoor ik dat dit kunstgras is, dus dat verklaart alweer wat meer. Vlak erna krijg ik een ander appje binnen met een bericht van RTV Utrecht over de top 10 van heetste wijken.  IJsselstein blijkt nr 1 te zijn. Wel een dubieuze glansrol.

Het blijkt de wijk ‘het Hart’ te zijn in Zenderpark. Ik probeer dat eerst nog wat te verklaren aangezien het de nieuwste wijk van Ijsselstein is en misschien qua groen nog niet zo volgroeid als de oudere wijk IJsselveld. Maar het filmpje op RTV Utrecht waarop inwoners worden geïnterviewd laat duidelijk de echte oorzaak zien: veel versteende tuinen. Inwoners geven aan dit wel makkelijk te vinden en hebben geen behoefte aan groen in de tuin.
Een versteend Hart.

Saunabeleving

Voor een saunabeleving hoef je dus alleen maar op een warme dag naar het ‘Hart van IJsselstein’. Dat laat de kaart duidelijk zien.
Gelukkig zijn er ook mooie ontwikkelingen, iets verderop in de wijk worden binnenkort collectief sedumdaken aangelegd. Dat scheelt alweer een stuk in temperatuur en helpt ook het regenwater op te vangen. En het ziet er nog leuk uit ook. Daar krijg ik dan weer een warm hart van.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs