De gevolgen van de intense regen zullen weinig mensen in IJsselstein gemist hebben. Het regende appjes met foto’s van een overstromende binnenstad. Grote schadeposten. Heftig voor velen, zoals restaurants die net weer open mochten. Het woord klimaatadaptatie is geen abstract begrip meer, maar de realiteit van hier en nu.

Een stad aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Tegen de hitte, tegen overtollige regenval. Het zal ook verzekeringstechnisch met de vele hoge claims steeds prangender worden. Bomen hebben een grote positieve invloed. Er is zelfs een iTree systeem waarbij de waarde van een boom in natuurlijk kapitaal wordt uitgedrukt. Daarbij zijn wateropvang en hitte verminderen ook belangrijke factoren.

Juist in een stad heeft een boom dus extra waardevolle functie. Toevallig zijn er ook veel berichten langsgekomen over een kapvergunningaanvraag in de binnenstad. Een prachtige ceder in de Benschopperstraat. Gelukkig hoef ik daar niet over te beslissen.

Het maakt me wel nieuwsgierig, want zou het effect van deze boom te zien zijn op de hittestress.nu kaart? Hierop is mooi de gevoelstemperatuur bij warme dagen te zien. Ik zoom helemaal in en tot mijn verwondering zie ik inderdaad deze boom staan. En aangezien het een warmtekaart is, is de boom dus goed herkenbaar aan de koelere temperatuur op een zomerse dag. Het scheelt zeker 12 graden met de parkeerplaatsen erachter.

Zwetende kaas


Een KNIJcollega benoemt een ander aspect: ‘Als deze boom weg zou gaan, zal de temperatuur in de naastgelegen winkel duidelijk omhooggaan en zwetende kaas is niet lekker. De energierekening zal best een stuk hoger uit kunnen gaan vallen.’

Een boom heeft dus meer functies dan de overlast vanwege de vallende blaadjes. Bij een stevige regenbui of hete dag zijn ze ons natuurlijk kapitaal. Een geldboom.

ceder liggend

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs