‘Feel good’ movies. Dat gevoel heb ik bij de film Mamamia. Hoewel ik geen zwijmelaar ben is een feel good ervaring best aangenaam. Laatst had ik een vergelijkbare ervaring bij regentonnen. Ik geef het meteen toe, dat klinkt een beetje raar, maar waar.


Tegenwoordig kun je ook als inwoner subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een regentonkortingsactie. Vanuit KNIJ hadden we zin in een leuk project en hebben dit als inwonersinitiatief aangevraagd en toegekend. Tijdens de voorbereidingen spraken we de duurzaamheidsmanager van de Intratuin, zoals ik hem voor het gemak noem, en de importeur van houten regentonnen.

Mijn associatie was dat een houten regenton minimaal 350 euro kost.  Maar dat blijkt te zijn veranderd waar een verrassend verhaal achter zit. De monopolie positie die er op gebruikte wijn- en whiskyvaten zat is opgeheven.  Ook wordt er met transport rekening gehouden dat alle vaten die vanuit Schotland naar Nederland vervoerd worden alleen met vrachtwagens meegaan die anders leeg zouden terugrijden. Dat bespaart transport-en milieukosten. De vaten zijn voorheen wijn- of whiskyvaten geweest van FSC hout. Goed duurzaam hergebruik. Het kan zijn dat je de stempel van brouwerij nog ergens kunt zien. De duurzaamheidsmanager vult aan dat de kunststof regentonnen van hergebruikt materiaal zijn gemaakt en de gebruikte energie met wind is opgewekt. Bewuste keuzes.

Uitzoekwerk

Een KNIJmaatje heeft veel uitzoekwerk verricht en een uitgebreide online pagina gemaakt op KNIJ.nl met aansluittips en -trics, waardoor niet ieder opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.
Stichting Duurzaam Lopikerwaard heeft dezelfde subsidie aangevraagd, dus vanaf 1 augustus voor alle inwoners van IJsselstein én Gemeente Lopik een leuke korting.
Ik heb zelf al genoeg regentonnen, dus heb zelf geen profijt van de korting.  Maar wel een ‘feel good’ effect.

>> Meer weten, ga naar de pagina op zelfenergiebesparen.nl  

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs