Vermoedelijk is menig huis er de afgelopen maanden opgeruimder, schoner en mooier van geworden; de keerzijde van het virus. In ieder geval ons huis. Door corona aan huis gekluisterd en doordat veel vrijetijdsbestedingen wegvielen stelde ik een bezighoudlijst op, want met de weinige ruimte die ik nog had, wilde ik toch in beweging blijven.

Overdosis schoonmaakmiddelen

Dus kasten werden uitgemest, gordijnen ontspint, kledingplanken gemariekondoot en het soppen kende geen stoppen. Bij het opruimen stuit ik op een overdosis aan schoonmaakmiddelen. Voor m’n gevoel wel 100, maar ik heb ze niet geteld. Uit ieder gootsteenkastje, trapkast of schoonmaakemmer komt wel wat tevoorschijn: diverse soorten allesreiniger, polish voor kunststof, afwasmachinezout, reinigingsmiddel voor houten vloeren, zilverpoets, coffeemachinedescaler, anti-ageing voor leer, schuurmiddeltje zus en flaconnetje zo en ga zo maar door. Het gaat allemaal door mijn handen, maar het meeste gebruik ik al jaren niet meer. Het gros zorgt namelijk niet alleen voor zooi in mijn huis, maar ook voor zooi in het milieu.
In een flits trekken de keukenpotten van mijn oma aan me voorbij, waarop met sierlijke letters stond: Zand, Zeep, Soda. Deze drie simpele dingen gebruikten mijn oma om schoon te maken. En nog nooit was een huis schoner dan dat van mijn oma.


Ik wil het ook simpeler, dus ik google op ‘simpel soppen’, maar kom daarmee op een site terecht waar ze speeltuintjes coronaproof soppen.
Met wat verder zoeken en door het boek Groene zeepjes en sopjes te raadplegen, kom ik tot de conclusie dat ik met groene zeep, baking soda en af en toe een citroen een heel eind kom.
Inmiddels is mijn gootsteenkastje opgeruimd en biedt me drie overzichtelijke schoonmaakmiddelen. Ik ga voor het Oude Normaal!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs