Shannon, onze enthousiaste nieuwe columniste, vroeg afgelopen week hoe dat nou zit met zelf appels plukken in IJsselstein. Of dat ook mag? Ja, het mag echt, voor eigen gebruik; dus om een lekkere appeltaart te bakken bijvoorbeeld.

En nee, niet voor handelaren. ‘En wanneer kun je de appels plukken?’, was haar volgende vraag. Vorige week was de IJsselsteinse appelplukdag. Deze wordt ook al sinds 2013 jaarlijks georganiseerd door Eetbaar IJsselstein, waarbij inwoners gezamenlijk appels plukken bij het Wereldomroeppad. Dat geeft al een beetje een indicatie dat appels nu plukrijp zijn. Ook op de site van Eetbaar IJsselstein is er meer informatie over te vinden.

>> Hier vind je de fruitkaart met alle bomen

Er is geen vast moment om appels te plukken. De meeste soorten zijn ergens rond half september rijp. Sommige appelsoorten zijn vroegrijp en kun je begin augustus al plukken. De golden delicious kun je vaak zelfs begin november nog plukken.

Het hangt ook van het voorseizoen af. Vorig jaar hadden we een overvloedige appeloogst en waren ze wat later rijp. Dit jaar, vanwege de vorst tijdens de bloesem en de daarop volgende langdurige droogte, is de oogst en kleiner evenals de appels, die ook vroeger rijp zijn. Dat is de natuur, maar we mogen dit jaar zeker niet klagen.

Door de hele stad staan er jonge en oude fruitboomgaarden met wel 800 verschillende soorten appels en peren. Deze zijn allemaal opnieuw in kaart gebracht en ook als inwoner kun je de kaart aanklikken om te kijken welke soort appelboom misschien in je straat staat. Bij Welkoop zijn fruitplukkers te koop, zodat je ook zonder trapje hoger in de boom kan plukken. Want die éne lekkere appel hangt natuurlijk nét buiten handbereik…


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs