De natuur blijft me verbazen. Van mijn collega’s heb ik een boek gekregen ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’. Ik ben niet echt een boekenlezer, maar dit boek had ik zo uit.

Ik ben van plan om mijn versteende tuin aan te pakken, dus dit cadeau kwam op een ‘uitgelezen’ moment. Wist je bijvoorbeeld dat het soort onkruid wat groeit laat zien hoe het met de bodem gesteld is? Heb je veel paardenbloemen? Dat zit er te weinig calcium in de bodem. Heb je veel klaver in het grasveld? Te weinig stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen en in de bodem brengen. Wil je geen ‘on’kruid? Zorg dan de bodem in balans is, dan verdwijnt het vanzelf. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, dit is een korte termijn oplossing en verstoort de bodem alleen maar meer. Je kan mineralen strooien om de bodem weer vruchtbaarder te maken en te herstellen.

Evenwicht

Bij het luie tuinieren hoef je niet te wieden, snoeien en op te ruimen. De tuin zorgt er zelf wel voor dat het in evenwicht is. Ik verbaasde me ook over het feit hoe makkelijk het is om een bosui (biologisch geteeld) opnieuw te laten groeien. Je hoeft alleen maar 5 cm van de onderkant af te snijden en in een glas met een laagje water te zetten. Ververs het water om de dag en na twee weken heb je nieuwe bosuien. Ik heb het gelijk geprobeerd en het is gelukt.

Wisten jullie dit? Dit kan dus ook met prei. Inmiddels is de schets voor de tuin klaar en gaan we het zo spoedig mogelijk aanpakken. Ik ben heel benieuwd hoe het luie tuinieren me afgaat.

bosui


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs