Ik háát roken! “Nou, nou”, hoor ik u zeggen, “moet dat nou, zulke ferme woorden?!”. Ja! Want daar heb ik HELE GOEDE REDENEN voor!

Te beginnen in mijn kindertijd. Met twee flink paffende ouders in een te klein autootje waar we met z’n zevenen inzaten, stond het letterlijk blauw van de rook. Met het achterraampje op een kier hapte ik letterlijk naar adem.
Reden twee: ik heb 9 jaar moeten werken met een fervente kettingroker op dezelfde kamer. In die tijd mocht roken in kantoorpanden nog. Iedere dag moesten mijn kleren in de was, want stínken dat ik deed als ik thuis kwam!
Gingen we eens leuk een avondje uit, ook dan was rook een flinke stoorzender. Zat er aan het buurtafeltje weer zo’n kachelpijp!

Peuk op straat

De laatste jaren heb ik er helaas een reden bij: de peuken die ik van straat opraap. Men zegt dat mensen die een peuk op straat gooien, zich niet bewust zijn van de gevaren voor het milieu. Het Peukenmeisje Bernadette Hakken, die wekelijks honderden peuken opraapt van straat, is daarom ook voor voorlichting. Zij vertelt dat peuken per jaar voor 2 miljoen kilo vervuiling zorgen. Eén peuk bevat wel 4000 chemische stoffen: van rattengif tot plastic en pesticiden. Bovendien vervuilt één simpele peuk maar liefst 500 liter water, dat voor een deel ook weer in ons drinkwater terecht komt.

Maar er is hoop: op een filmpje die een vriend me stuurt zie ik een portable peukenhouder. Het zou toch dé oplossing zijn voor de peukenvervuiling! Dus wil ik een gebaar maken naar de rokers: biecht op dat u uw peuk op straat gooit en de eerste 10 spijtoptanten krijgen van mij gratis zo’n kekke peukenhouder!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs