24 Oktober, de Nacht van de nacht.  Ik had er nooit zoveel mee. Wel met de beleving van de nacht. Ik ben ooit in de jaren negentig naar Patagonië geweest. Met volle bepakking de bergen in.

En de nachten daar, wauw.. zo mooi! De Melkweg prachtig te zien en de oneindige hoeveelheid sterren aan die donkere nacht was overweldigend indrukwekkend.
In Nederland heb ik de sterrenhemel nooit met die intensiteit gezien. In de stad is met mooi weer de ‘Grote beer’ zichtbaar, of het steelpannetje zoals we het thuis noemen. En met beetje mazzel Orion.

Wat je niet weet wat je mist, mis je ook niet. Maar geloof me, als het écht donker is zie je zoveel meer als je ‘s avonds naar boven kijkt.
Ik snap dat er functioneel licht is ’s nachts in een stad. Natuur- en Milieufederaties (NMF’s) hebben vanwege de jaarlijkse Nacht van de nachtcampagne ’s nachts 1.327 bedrijven gefotografeerd. 72% Hadden onnodige verlichting branden.

Lichtvervuiling

Ik lees op de site van ‘Nacht van de nacht’ dat bedrijven jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu een aan energie verspillen. Een stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Daarnaast enorm veel lichtvervuiling. Vanuit het gevoel “veiligheid, tegen inbraak”. 

Uit onderzoek blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat bewegingssensors aanbrengen een afschrikkende werking hebben. Een ideale oplossing dus voor meerdere doelen. Ten eerste om meer veiligheid te creëren. Ten tweede om onnodig energieverspilling tegen te gaan. Ten derde om lichtvervuiling te verminderen.

En dat laatste is dan weer meteen zichtbaar als je naar boven kijkt met een mooiere sterrenhemel. En het leuke is, daar kunnen we elke avond van genieten… Dáár hebben we geen Nacht van de nacht voor nodig.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs