De Efteling. Als klein kaboutertje zit ik op een grote rode paddenstoel met witte stippen. Die foto zie ik voor me. Jaren later zou ik tijdens een boswandeling ontdekken dat een rode paddenstoel met witte stippen echt bestaat en een vliegenzwam heet. Uitzinnig van enthousiasme was ik.


De meest indrukwekkende vond ik ooit de koraalzwam. Paddenstoelen hebben hele waardevolle functie, ze zijn de opruimers van organisch materiaal, zoals rottend hout. En zetten het weer om in bruikbare voedingsstoffen. En zo is de kringloop weer rond.Ook voor mensen schijnt het gezonde voeding te bevatten.

Kastanjechampignons en oesterzwammen zijn inmiddels bekende culinaire lekkernij.  Namen als reishi, cordysheps worden als krachtige medicijnen ingezet. Herfstkadootjes van de natuur. Een kampeermaatje kwam van de zomer na haar trailrunning met een mooie zwam als ontbijt terug. Met respect voor de natuur, alleen meenemen als er genoeg was. Even bakken en smullen. Om dit te kunnen doen moet je wel een goede cursus hebben gevolgd, want waar de een heerlijk en gezond is, is een andere die er voor mij sprekend op lijkt zwaar dodelijk. Nou moet je ergens aan dood gaan, maar door een shot gif vanwege een foutje lijkt me wel zonde. Ik waag me er niet aan.

Diversiteit aan vormen en kleuren

Je kunt er ook van genieten door gewoon naar kijken, er is genoeg diversiteit aan vormen en kleuren te bewonderen in IJsselstein.
IJsselsteinse IVN-er Karin Lenten heeft er zelfs een specialiteit van gemaakt en staat in de top van waarneming.nl , daar kun je zien wat er zoal gespot wordt.
Thuis om de hoek zie ik al de eerste paddenstoelen met langwerpige hoedjes. En ik kijk er even  achter of ik misschien een verlegen kaboutertje zie.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs