De eerste uitdaging was: eet je keukenkastjes en je vriezer leeg. Binnen drie dagen ontstonden er enorme discussies op social media of je menu wel verantwoord genoeg is. Het ketste en knetterde meteen goed, zoals zo vaak online. Uit 52 weken zal iedereen andere dingen gaan filteren is mijn inschatting. Volgens mij is dat heel normaal en gezond. De deelnemers, zo'n 10.000 al, zijn heel divers en de ene persoon zet voor het eerst stapjes in iets zuiniger met onze planeet omgaan en de ander leeft al jaren veganistisch, heeft zonnepanelen op het dak en heeft de auto de deur uitgedaan. De diversiteit spat er vanaf. Dat maakt het zo leuk.

We doen het samen

Sinds een jaar wordt er overal geroepen: we doen het samen! Dit is een perfect platvorm om het samen te leren doen. Leren van elkaars bevindingen, openstaan voor anders, nieuw en misschien wel raar of spannend. Ik heb deze week geleerd dat ik meer eten laat bederven dan me lief is, dat ik toch wat vaker de vriezer moet ontdooien en dat je verrassende gerechten kunt toveren als je dwars door je kast gaat.

De uitdaging voor week twee is om de auto zoveel mogelijk te laten staan. Ik hoop zo dat heel IJsselstein Utrecht helpt om dit toffe intitiatief een overweldigend succes te maken. De mensheid redden moeten we samen doen.