Daar ben ik weer, de student watermanagement die jullie wil inspireren op het gebied van klimaatadaptie. De vorige keer hadden we het over nattigheid, de regen die door velen als probleem wordt gezien en door anderen als oplossing. Het leuke aan dit onderwerp is dat dit allebei klopt.

Regen is er soms teveel en soms te weinig. In mijn vorige column “Nattigheid” ging het over het aanbieden van een andere weg voor al dat water. Deze andere weg is namelijk veel makkelijker aan te passen dan dat oneindige riool waar we al zoveel van hebben. We zijn gewend dat we het riool steeds maar weer kunnen aanpassen aan het extremere weer, helaas zijn die mogelijkheden niet oneindig. De ruimte is onder de grond is beperkt en het riool kan de intensieve buien dus niet bijhouden.

Water bergen

Regenwater herleiden naar in de ondergrond opslaan is goed, maar het kan altijd beter. Zodra het water in de ondergrond zit hebben wij er zelf niet meer zoveel aan. De volgende maatregel is het bergen en vasthouden van water aan het oppervlakte. Hierdoor hebben we altijd water wanneer we het nodig hebben, en kunnen we zelf beslissen waar we het inzetten. Met al die nattigheid kunnen we dus de droogte oplossen. De natuur is ontworpen om zich in dit soort situaties in stand te houden en wij moeten dat in ons IJsselstein een extra zetje geven.

We willen de natuur opnieuw laten leven in onze eigen tuinen. Dit biedt de ruimte die het nodig heeft om het vasthouden van water zoveel mogelijk uit zichzelf te doen. Zelf een plantenbak maken, tegel eruit plant erin, een mooie visvijver of hoogteverschil maken kunnen hier en grote bijdrage aan leveren.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs