De sportevenementen zijn weer in volle gang! De Tour de France is begonnen, Max doet het goed in de Formule 1 en het EK is net achter de rug. De manier waarop je mee kan leven met grote sportwedstrijden is uniek. Je voelt spanning, hoop, vrees, maar ook verbondenheid met je land of club. Hoe (niet) duurzaam is zo’n evenement?
Bij de Tour de France zijn het niet alleen de wielrenners die de hoge bergtoppen en diepe dalen trotseren. Elke dag rijden er 2000 journalisten mee. Dan zijn er nog 300 vrachtwagens die het mobiele stadion meenemen, 180 wagens met techniek, 160 auto’s in de reclamekaravaan, 7 ambulances, een radiologiewagen, 2 vliegtuigen voor de televisie-uitzendingen, 3 voor het vervoer van de renners en 3 helikopters (bron: Trouw).
Bij Formule 1 is de sport zelf al vervuilend, denk aan het brandstofverbruik en alle automaterialen die vervangen moeten worden. Daarnaast reist het circus de hele wereld over. Het ene weekend wordt er geracet in Abu Dhabi, een weekend later in Monaco. Ze hebben uitgesproken om in 2030 Klimaatneutraal zijn. Er is versneld overgestapt naar een Remote Technical Centre, waardoor er op afstand uitgezonden kan worden. Daarmee is het aantal reizende werknemers met 36 procent en de vracht met 34 procent afgenomen.
Hittestress
Uit de hittestresskaart blijkt dat kunstgrasvelden zoals bij VVIJ en IJFC alles behalve verkoelend werken. Hopelijk kunnen we zoveel mogelijk clubs vol leggen met zonnepanelen. Herbruikbare oranje versieringen bespaart ook al een enorme afvalberg. Sportevenementen zijn onwijs belangrijk en super gaaf, ik kijk uit naar de Olympische Zomer Spelen in Japan. Duurzame transitie in de sport, is een nieuwe tak van sport waar nog veel prijzen te winnen zijn!