Laatst bezorgde hij niet alleen de krant, maar ook een A4tje met daarop de aankondiging dat hij afscheid ging nemen als krantenbezorger. In deze brief gaf hij een samenvatting van belevenissen als krantenbezorger. Daarin las ik ook dat er ‘s ’ochtends vroeg veel egels in onze wijk lopen. De egel is namelijk een echt nachtdier. Zelf had ik wel een keer op een ochtend sporen gevonden van een egel in mijn tuin. Maar hoe kwam deze egel in mijn tuin? Bij de poortdeur was wel een kleine opening, waarschijnlijk had hij of zij die gebruikt. Enkele weken later las ik over een egelsnelweg. We sluiten onze tuintjes keurig af met schuttingen, maar daardoor kan de egel onze tuinen niet meer bereiken. De tuinen zijn een belangrijke voedselbron; insecten, wormen, torretjes, alles wat de egel lekker vindt kan hij er vinden.

Vaste klant

Maak een kleine opening was het advies in de afgesloten schutting en daardoor kan de egel ’s nachts van tuin naar tuin wandelen. Zo gelezen, zo gedaan en ja hoor, de egel is nu een vaste klant in mijn tuin, geholpen door een beetje egelvoer te strooien.

Wat zou het mooi zijn als we allemaal onze schutting zouden voorzien van een kleine opening (15 bij 15cm), zodat de egels van tuin naar tuin kunnen lopen, we creëren daarmee een soort egelsnelweg door de woonwijk. Met op de achtergrond het gesnuffel van de egel droom je dan toch heerlijk de nacht door.

>> Meer weten over de egel en wat je voor dit bijzondere dier kunt doen.