Duurzaam IJsselsteiner

Bewandel samen met Wim Haalboom zijn weg naar een Energie Neutraal Huis.

Hieronder staan zijn 2 laatste posts, zijn gehele pad is te lezen op wibosite.


Energie zuinig huis(houden)

huis keurmerkHet zou een serieuze overweging kunnen zijn om de naam van mijn blog iets aan te passen. In mijn vorige post gaf ik aan dat ik voor dit moment even opgehouden ben met het verder investeren in energieverbruik beperkende maatregelen voor het huis. Van gas los is naar mijn idee nog niet op een goede verantwoorde manier mogelijk en op elektra gebied zijn de mogelijkheden een beetje uitgeput. En toch blijft er de drang om iets te willen doen.

Lees meer: Energie zuinig huis(houden)

Tussenstand

huis keurmerkWe hebben de jaarafrekening weer gehad en kunnen dus een tussentijdse balans opmaken. Zo even snel heb ik twee conclusies: de eerste, we zijn goed bezig en de tweede, het gaat niet echt heel snel allemaal.

2015 is het eerste jaar dat ik serieus ons verbruik bijgehouden heb. Het verbruik was toen; Elektra 2776 kWh en gas 792 m3. In 2016 zijn we begonnen met bewust worden. Kijken waar het verbruik in gaat zitten en of we daar zonder grote ingrepen al invloed op uit konden oefenen. Aan het einde van het jaar was zowel het elektra als ook het gas verbruik verminderd. 2336 kWu en 787 m3.

Lees meer: Tussenstand

En nu?

huis keurmerkWe hebben een punt bereikt waarop we op elektra gebied niet zo heel veel mogelijkheden meer hebben om te bezuinigen. Inmiddels wekken we zelf meer stroom op dan dat we gebruiken. Die kant van het verhaal zit dus wel goed. Dan hebben we het vanaf nu dus eigenlijk alleen nog maar over het minderen van het gasverbruik.

Wanneer het gasfornuis het begeeft stappen we over op elektrisch koken. Het kan zijn dat het fornuis nog zo lang mee gaat dat we op een gegeven moment gedwongen worden omdat er geen gas meer geleverd wordt. Dit kan nog wel even duren, maar het gasverbruik voor het koken is maar zo'n klein percentage dat daar niet de grote winst gehaald kan worden. Deze vervanging gaat komen, maar heeft nog geen prioriteit.

Lees meer: En nu?

Scorebord journalistiek

huis keurmerkWe zijn nu al een tijdje bezig met ons huis wat energiezuiniger te maken. Ik kan me herinneren dat we de eerste weken soms het idee hadden dat we geforceerd aan allerlei eisen die we ons zelf hadden gesteld moesten voldoen.

Lamp uit in een ruimte waar je niet bent, tussendeur altijd dicht, temperatuur een graadje lager. Wanneer de één iets vergat was de ander wel zo attent, of irritant (hoe je het maar wilt noemen), om daar 
even op te wijzen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en gaan al die dingen zonder er bij na te denken. Het energie zuiniger maken van het huis is ongemerkt al veranderd in energie zuiniger leven.

Lees meer: Scorebord journalistiek

Advies en inspiratie

huis keurmerkZo’n 2 jaar geleden begon ik deze blog met een hulp vraag: wie kan mij helpen aan een goed advies. Er is inmiddels veel gebeurd. Met ons huis, maar nog veel meer op het gebied van hulp.

Waar geld te verdienen valt schieten de adviesbureautjes als paddestoelen de grond uit. Soms heb ik het idee dat de onze economie draait op advies.

Lees meer: Advies en inspiratie

De zomer kan beginnen

zonnepanelenYes, we hebben zonnepanelen. Laat de zomer dus maar beginnen (wel jammer dat we inmiddels al weer in september aanbeland zijn). Was ik enige blogs geleden nog blij met wind i.v.m. de aanschaf van windenergie-aandelen. Nu geef ik er toch de voorkeur aan dat de zon gaat schijnen. Een winderige dag met veel zon is qua opbrengst natuurlijk helemaal ideaal, maar met alleen zon ben ik ook al gelukkig.

Lees meer: De zomer kan beginnen

KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs