Na de kleine ingrepen volgen de grotere. Om echt een stap te maken moesten we investeren. In januari hebben we vloerisolatie aan laten brengen, in augustus zijn de zonnepanelen gekomen en in november hebben we ook nog een aantal speedcomforts en ook nog gordijnen aangeschaft. De leveranciers van alles leveren natuurlijk bij de verkoop allemaal rendementsmodellen mee, maar uiteindelijk is dat allemaal theorie. Hoe de praktijk uitpakt kun je natuurlijk altijd pas na een paar jaar zien. Zelfs dan blijft het moeilijk, want hoe zou het er uit gezien hebben wanneer je al die maatregelen niet had genomen. Is de rekening niet gewoon lager omdat de winter minder koud is geweest, zijn we meer met vakantie geweest of hebben we vaker voor ons laten koken.

In eerste instantie gaat het geld er met bakken uit, maar wanneer het maandbedrag richting de energieleverancier flink naar beneden gaat en je bij de eindafrekening ook nog eens een bedrag terug krijgt, gebeurd er toch iets. Het vereist wel een redelijk lange adem om de voltallige investering weer terug te verdienen, laat staan dat het wat op gaat leveren. Eigenlijk ben ik, nu we er zo'n twee jaar mee bezig zijn, in mijn hoofd al weer een stap verder en is het gewoon leuk om er voor te zorgen dat het stroom en gasverbruik substantieel lager wordt. Het dagelijkse plezier bij het vergelijken van het verbruik met bijvoorbeeld een maand of jaar terug, is al heel veel waard. Dat is haast niet in geld uit te drukken.

De onvolprezen Co Adriaans zei ooit nadat zijn AZ met 1-5 was afgedroogd door Roda JC en een journalist hem op deze grote uitslag wees: "dit is een duidelijk staaltje van scorebord journalistiek". Die 1-5 is slechts het resultaat. Je hebt het niet over hoe goed we waren en hoeveel geluk de tegenstander heeft gehad en meer zulks geleuter. Het gaat niet alleen om het resultaat. Dat we de investeringen qua financiën misschien niet helemaal terug zullen verdienen is slechts wat er op het scorebord staat. Het gevoel dat je krijgt bij het bewust energie zuinig leven, daar gaat het om.


Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu net als Co gewoon een slecht verliezer ben of een pessimist die misschien niet zo goed kan rekenen (want wie weten verdienen we na heel veel jaar het volledige bedrag wel terug) of een optimist die uit elk negatief resultaat iets positiefs weet te halen. Het kan natuurlijk ook zo zijn, en ik denk dat dat het dichtst bij de waarheid komt, dat ik een klein beetje een idealist ben die er af en toe erg moe van wordt dat alles tegenwoordig alleen maar om geld draait.

Daar ga ik de komende kerstdagen eens goed over nadenken en wens iedereen een energie zuinig 2018 toe.