huis keurmerkWe hebben een punt bereikt waarop we op elektra gebied niet zo heel veel mogelijkheden meer hebben om te bezuinigen. Inmiddels wekken we zelf meer stroom op dan dat we gebruiken. Die kant van het verhaal zit dus wel goed. Dan hebben we het vanaf nu dus eigenlijk alleen nog maar over het minderen van het gasverbruik.

Wanneer het gasfornuis het begeeft stappen we over op elektrisch koken. Het kan zijn dat het fornuis nog zo lang mee gaat dat we op een gegeven moment gedwongen worden omdat er geen gas meer geleverd wordt. Dit kan nog wel even duren, maar het gasverbruik voor het koken is maar zo'n klein percentage dat daar niet de grote winst gehaald kan worden. Deze vervanging gaat komen, maar heeft nog geen prioriteit.

Het grote verbruik gaat zitten in de verwarming van huis en water. Er zijn op dat gebied veel dingen gaande en het valt niet mee om daar de juiste dingen uit te filteren. Er is erg veel te vinden op internet en er worden hier en daar voorlichtingsavonden georganiseerd, maar het blijft moeilijk. Mijn (misschien kort door de bocht) conclusie is dat er tot op heden nog geen 100% perfecte en ook nog betaalbare oplossingen zijn voor een eenvoudig rijtjeshuis waar ik woon.

Op de verschillende voorlichtingsavonden die ik heb bezocht zijn er iedere keer enorm enthousiaste particulieren die komen vertellen over hun project. Fantastisch mooie verhalen over fantastisch mooie huizen. Mensen die het vanaf 0 opbouwen of mensen die zoveel ruimte en budget hebben dat alles kan. Leuk en interessant om aan te horen, maar ik kan er niets mee. Wel hebben alle verhalen een overeenkomst. Wanneer het werkt, werkt het prima, maar voordat het zover is....!

Iedere situatie vergt een andere oplossing en DE oplossing voor onze woning heb ik er nog niet tussen zitten. Ik probeer het positief te benaderen. Dat kan ook niet anders want uiteindelijk zullen we gewoon moeten met zijn allen. Het is echter zo dat er voor mij nog te veel haken en ogen aan zitten. Ruimte gebrek, waar laat ik bv het boilervat in een huis waar alle ruimte eigenlijk al goed in gebruik is. Ook daar is natuurlijk wel weer een oplossing voor te vinden maar die zal ten koste van iets zijn. Het tweede bezwaar is eigenlijk dat de oplossingen vooralsnog niet 100 % zonder gas zijn. Voorlopig zal de warmtepomp nog een aanvulling van gas nodig hebben om het op koude dagen ook warm te krijgen. De warmteafgifte via radiatoren zal anders geregeld moeten gaan worden en misschien moet de vloer er wel uit om er vloerverwarming in te laten leggen. Allemaal overkomelijke problemen, waar echter wel een serieus prijskaartje aan hangt. Het derde bezwaar, en misschien wel één van de belangrijkste, is het geluid. Voor een warmtepomp heb je een binnenunit die geluid maakt, maar ook nog eens een buitenunit. Deze zal op het dak of in de tuin moeten. Dat we er zelf last van zouden hebben, zou een keuze kunnen zijn, maar ik moet er toch niet aan denken dat ook de buren er last van zouden hebben.

Het is heel fijn dat er voorlopers zijn op dit gebied. Er zullen altijd mensen moeten zijn die hun nek uit durven te steken en nieuwe ontwikkelingen uit willen proberen. Dit gaat zoals altijd met vallen en opstaan. Het zijn echter wel de mensen die de boel in gang zetten. Zonder die durfallen gebeurd er niets. Ik heb besloten nog even af te wachten tot dat de ontwikkelingen op dit gebied weer ietsje verder zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat in de komende jaren de negatieve punten aangepast zullen worden en dat er nieuwe ontwikkelingen zullen komen die wel geschikt zijn voor eenvoudige rijtjeshuizen. Tot die tijd probeer ik de ontwikkelingen zo goed mogelijk te volgen en daar waar mogelijk het gasverbruik zo laag mogelijk te houden. Om mee te beginnen hebben we zojuist een energie zuinige elektrische waterkoker gekocht. (Met de thee inname van mijn vrouw zou het trouwens nog wel eens een serieuze gasbesparing op kunnen leveren)

De transitie naar gasloos is ingezet en niet meer te stoppen. Ik ga er van uit dat de komende tijd de ontwikkelingen elkaar snel op zullen volgen. Een jaartal ga ik er niet aan vast hangen, maar ook wij zullen op tijd van gas los zijn.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs