zonnepanelenYes, we hebben zonnepanelen. Laat de zomer dus maar beginnen (wel jammer dat we inmiddels al weer in september aanbeland zijn). Was ik enige blogs geleden nog blij met wind i.v.m. de aanschaf van windenergie-aandelen. Nu geef ik er toch de voorkeur aan dat de zon gaat schijnen. Een winderige dag met veel zon is qua opbrengst natuurlijk helemaal ideaal, maar met alleen zon ben ik ook al gelukkig.

De gemeente IJsselstein heeft een collectieve aankoopactie geïnitieerd en volgens mij is dat best wel een succes. De twee avonden in juni in de bibliotheek zijn zeer goed bezocht. Vele onbekenden, maar ook bekenden bleken geïnteresseerd. Omdat ik me al redelijk ingelezen had heb ik heel snel een afspraak kunnen maken. Een paar dagen later kwam de installateur al langs en mijn gevoel zei me dat het verhaal goed is. Misschien niet de goedkoopste maar wel gewoon goed. Dat is toch wel iets wat me aanspreekt. Het feit dat alles maar sneller en goedkoper moet levert volgens mij uiteindelijk een hoop gedoe op wat op de lange termijn negatief uitwerkt. Ieder jaar nieuwe aanbestedingen om de prijs maar om laag te krijgen kunnen niet anders dan op den duur ten koste te gaan van de kwaliteit. Bedrijven worden gedwongen om onder de juiste prijs te werken en uiteindelijk zullen de nodige bedrijven omvallen en veel werknemers overspannen of werkeloos (of beide) thuis komen te zitten. Maar dit even geheel terzijde.

De nok van ons huis ligt exact op het zuiden, het dak dus zowel west als oost. Niet ideaal, maar het voordeel is dat het niet zo heel veel uitmaakt aan welke kan de panelen geplaatst worden. Door alle maatregelen die we al genomen hebben en vooral het bewust met energie omgaan hebben we ons verbruik van ca. 2800 KwU in 2015 inmiddels teruggebracht tot onder de 2000 KwU dit jaar. Eén paneel zou gemiddeld 240 KwU per jaar opwekken dus met ons huidige gebruik zouden we aan acht panelen voldoende hebben. Uiteindelijk willen we naar minder gebruik, maar in de loop van de tijd willen we misschien ook van het gas af. Elektrisch koken is de toekomst en we hebben er dus voor gekozen om tien panelen op het dak te laten leggen. Vijf aan de oost en vijf aan de west kant.

31 augustus was het dan zo ver. Half 9 stonden er twee mannen voor de deur. Grappig terugkerend fenomeen bij zulk soort installaties is dat de persoon die alles vooraf op komt meten en checken altijd veel meer mogelijkheden ziet dan de persoon die het uiteindelijk uit moet voeren. Bureau mensen zien nergens problemen en uitvoerders des te meer. “Dat hebben ze allemaal weer leuk bedacht” is de veel voorkomende uitspraak van de man die ’s morgens met een bakkie koffie door het huis wandelt om te zien wat hem nu weer allemaal te
wachten staat. Gelukkig gaan ze vol enthousiasme aan de slag en om 1 uur heb ik 10 werkende zonnepanelen. De mannen hebben in de stromende regen de boel op het dak gemonteerd en wanneer ze weg rijden breekt de zon door. In de meterkast zie ik de elektriciteitsmeter steeds langzamer draaien en al snel draait ie de andere kant op! Dat is wat we willen.

Zoals eerder gemeld:
“A small step for global warming, a giant leap for ‘Energie Neutraal Huis’ ”


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs