Gedepubliceerd
Repair Café Stichting Pulse maakt met oude mixer of zaklamp kans op 1.000 euroWecycle 2018

Inwoners van IJsselstein die afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren op de gemeentelijke milieustraat, kunnen daarmee Repair Café Stichting Pulse ondersteunen. Wecycle geeft 25 keer een sponsorcheque weg van €1.000,- voor een lokaal goed doel. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Wie op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan ter plekke met een smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. GPS (Global Positioning System) stelt vast of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens scoort de inwoner punten voor het lokale goede doel. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van €1.000,- voor het goede doel. De inleveraar maakt zelf ook kans op een prijs. De actie loopt tot en met 31 augustus bij alle gemeenten die samenwerken met Wecycle. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.


Kleine apparaten en lampen inleveren
Doel van de actie is het inleveren te stimuleren van vooral afgedankte kleine elektrische apparaten (bijvoorbeeld mixer, föhn, mobiele telefoon, magnetron, (spel)computer, stofzuiger, printer, zaklamp, boormachine) en spaarlampen. Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle: "Veel mensen gaan meerdere keren per jaar naar de gemeentelijke milieustraat. Het is voor de circulaire economie belangrijk daar ook kleine apparaten en lampen in te leveren. Met deze inzamelactie geven we hier een impuls aan. Betrokkenheid bij onze partnergemeenten vinden we ook heel belangrijk. De sponsorcheques voor lokale goede doelen zijn hier een uiting van."

Hergebruik grondstoffen, minder CO2
Wecycle laat het ingeleverd e-waste recyclen en dit krijgt een nuttige toepassing van 97 procent. Van 1.000 kilo oude apparaten en lampen komt 840 kilo terug als nieuwe grondstoffen en wordt 130 kilo ingezet als brandstof met energieterugwinning. Daarnaast komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Over Wecycle
Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dit doen we voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling organiseren we kostenefficiënt en met een maximaal milieurendement. We hebben 10.000 inzamelpunten in Nederland en werken samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo leveren we dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe.

In 2017 hebben wij 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.

Mobiliteit

Fietskoerier IJsselstein

logo def klein 2

Pakketten en documenten kunnen nu milieuvriendelijk en snel in IJsselstein en omgeving, tot aan de Lek en Lopikerkapel, Benschop
en de westelijke helft van Nieuwegein, bezorgd worden.
Op dezelfde dag en desgewenst binnen een uur.

Fietskoerier IJsselstein

facebook FietskoerierIJsselstein

Fietskoerier : 06 - 81250158

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees meer...

Fietsstructuur IJsselstein

fiets bordIJsselstein heeft een uitgebreid fietsnetwerk, vaak met gescheiden rijbanen voor fiets en auto.
Hierdoor is vanuit alle richtingen van IJsselstein de binnenstad per fiets ideaal bereikbaar.

Elektrisch autorijden

Duurzaam rijdenIn IJsselstein zijn faciliteiten voor elektrisch rijden.
Op de website van de Gemeente is informatie te vinden over publieke oplaadpunten in IJssesltein
Het is op deze pagina ook mogelijk een elektrisch oplaadpunt aan te vragen.
www.ijsselstein.nl

Ook is er een plattegrond waarbij alle palen zichtbaar zijn, tevens is hierop te zien of deze al dan niet vrij is:
oplaadpalen.nl

Greenwheels autodelen

green wheels logoautodeelprojecten in IJsselstein

www.greenwheels.com

Recycling

De Centrale

Aan de Poortdijk 101 is De Centrale geopend.
Krachtig in verbinden.

Dé recycleplek van IJsselstein met o.a.:

repair cafe logo
Reparaties van huishoudelijke apparaten en fietsen voor n vrijwillige bijdrage

weggeefwinkel

Overbodige spullen brengen en snuffelen om mee te nemen

neo doen logo  

Hergebruik van materialen voor creatief gebruik

Kade 24
Kunstwerken van gebruikte materialen

Een bruisende en inspirerende lokatie waar materiaal een tweede leven krijgt, in de vorm van nieuwe eigenaar, hergebruik, reparatie of kunstwerk.

De Centrale Facebook

Lees meer...

Repair Café

repair cafe logoBij het Repair Café kunt u terecht voor reparatie van o.a. huishoudelijke apparaten, fietsen en kleding.
Het wordt gerund door bevlogen vrijwilligers. Repareren is gratis, materiaalkosten in overleg.

Lees meer...

Kringloopwinkel

Noppes KringloopwinkelDe kringloopwinkel  Noppes IJsselstein is één van de vijf vestigingen die Noppes Midden-Holland heeft.

Lees meer...

Creatieve winkel

ursee logoEen verrassend klimaatpositief winkeltje;
URSee creations
Ursula verzamelt natuurlijke materialen in onze omgeving, zoals veertjes bij de Nedereindse plas, lokale kinderboerderijen en parken, Hout van IJsselsteinse gekapte bomen en maakt hier leuke creatieve producten van.

Lees meer...

Snuffelhoek IJsselstein

snuffelhoek logoDe snuffelhoek is een jong ondernemend bedrijf dat bestaat uit een outlet winkel van ruim 450 m2 met nieuwe artikelen, zoals meubelen, woonaccessoires etc. Ook restylen zij zelf ook nog het nodige aan meubels.

Lees meer...

Afvalbrengstation

Archimedesstraat 3
3401 JB IJSSELSTEIN

Lees meer...

Afvalscheidingswijzer

milieu centraalBij de Afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal kan snel  bekeken worden welk afval in welke bak moet.
Zo wordt grondstoffen en energie bespaard.

Lees meer...

Onderwijs

Scholieren helpen bibliotheek aan duurzame klimaatoplossing

Uit de Zenderstreeknieuws 21 februari 2018:

Leerlingen van het Cals technasium kregen acht weken geleden een bijzondere en vooral praktische opdracht: bedenk een duurzame oplossing om het leefklimaat in de bibliotheek aan de Overtoom te verbeteren: energieneutraal of zelfs energieleverend. Een hartenwens van bibliotheekdirecteur Gert Staal en zijn personeel en vrijwilligers.

Lees meer...

Voor Jongeren

 

header

Kompas voor een Duurzame Toekomst biedt een jongerenscan die ook zeer goed toepasbaar is in het onderwijs.

Ga naar de Jongeren Duurzaamheidsscan

Vind jij duurzaamheid belangrijk?
Weet jij hoe duurzaam jouw eigen gedrag is?En wil je weten hoe je nog meer kunt bijdragen aan een duurzame woon- en leefomgeving voor ons allemaal, nu en in de toekomst?
Doe dan mee met de Jongeren Duurzaamheidsscan. Vul de vragenlijst in en zie hoe duurzaam jij bent.
En bekijk ook hoe duurzaam jouw leeftijdgenoten zijn.

Test gedaan en nieuwsgierig wat je nog kunt doen: op de site kun je Tips&Trucs bekijken

Info voor leerkachten

Tiny Forest

logo IVNIVN heeft een mooi intiatief waarin scholen kunnen participeren. De initiatieven zijn snel groeiend in Nederland en ook in IJsselstein zouden hier mogelijkheden voor zijn. Interesse om hier iets mee te doen? Op de site zijn ook handboeken met uitgebreide informatie, tips en handleidingen op te vragen. Zeker de moeite waard!
Ook is het mogelijk gebruik te maken van de expertise werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. Neem gerust contact op.

Tiny Forest van IVN

Wat is een Tiny Forest

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
Groepjes kinderen zijn een maand lang boswachter van hun eigen bos. We noemen ze Wilde Wachters.

Lees meer...

Eco-Schools

eco schools logoEco-Schools is het programma dat zorgt voor betekenisvol duurzaam onderwijs. Leerlingen worden geactiveerd om onderzoekend en probleemoplossend aan de slag te gaan met duurzaamheidsvraagstukken binnen de school.

4 Oktober 2017: informatiebijeenkomst Eco-Schools
De Opstap, Heemradenlaan 33 IJsselstein

lees hier meer in de uitnodiging.