Uit de Zenderstreeknieuws 21 februari 2018: Scholieren helpen bibliotheek aan duurzame klimaatoplossing. 

Leerlingen van het Cals technasium kregen acht weken geleden een bijzondere en vooral praktische opdracht: bedenk een duurzame oplossing om het leefklimaat in de bibliotheek aan de Overtoom te verbeteren: energieneutraal of zelfs energieleverend. Een hartenwens van bibliotheekdirecteur Gert Staal en zijn personeel en vrijwilligers.

leerlingen cals

Leerlingen van het Cals overhandigen bibliotheekdirecteur Gert Staal enkele van de maquettes die ze hebben gemaakt van de oplossingen voor het klimaatprobleem in het gebouw.
(Foto: Lysette Verwegen)

IJSSELSTEIN - Iedereen kent het probleem in het bibliotheekgebouw dat zes jaar geleden werd opgeleverd. De lucht is droog en als de zon een beetje schijnt is het – zeker op de tweede verdieping – al snel tropisch warm. Volgens Gert Staal moet de bibliotheek op warme zomerdagen om 13.00 uur zelfs sluiten omdat het gebouw door het vele glas en de slechte ventilatie een broeikas wordt. Hij was dan ook erg benieuwd naar de projectresultaten die vorige week door de leerlingen werden gepresenteerd. Passend bij de praktische insteek van onderwijs op het technasium kwamen daarbij alle exacte vakken van pas en moest de oplossing gebaseerd zijn op voorbeelden uit de natuur.

De oplossingen varieerden van ledverlichting tot een simpele tijdklok voor de verlichting, warmteopslag, bakken met hangplanten aan de glazen balustrade tot een beweegbaar zonnepaneel op het dak. De leerlingen waren geïnspireerd door zonnebloemen, die meedraaien met de zon. Het werd ook een lesje samenwerken: om plannen te maken en om de maquettes te bouwen waarmee de oplossingen werden gedemonstreerd. "Niet makkelijk", vonden de leerlingen. "Vooral de eerste drie weken was het erg onduidelijk. Tot we in de bibliotheek gingen kijken en informatie verzamelden." Staal vindt het jammer dat bij de recente bouw geen rekening is gehouden met duurzaamheid. "Ook vanwege het hoge energieverbruik. Duurzaamheid werd snel uit de plannen gehaald om kosten te besparen. Duurzame maatregelen in ontwerp en bouw meenemen kost veel minder dan achteraf aanpassen." Het huidige leefklimaat is voor iedereen onprettig. "De verhuurder voelt zich nog niet verantwoordelijk. Een mooie taak voor de gemeente – als huurder van het pand – om samen met de bibliotheek een verschil te maken voor duurzaam IJsselstein", aldus Henriëtte Keijzer, projectleider duurzaamheid in de bibliotheek.

Mees en Tjeerd, leerlingen uit 3 havo/vwo wisten behalve zonnepanelen niet veel van duurzaamheid. "Duurzaamheid is vooral iets van mijn moeder, zij is voor afval scheiden en zegt dat ik niet te lang moet douchen om water en energie te besparen."


Mobiliteit

Snuffelfiets en Ik Fiets

Fietsen loont nog meer in IJsselstein. Sinds eind 2019 rijden er 30 mensen rond in en om IJsselstein met een meetkastje aan hun stuur. 

Lees meer...

Elektrisch autorijden

In IJsselstein zijn faciliteiten voor elektrisch rijden.
Op de website van de Gemeente is informatie te vinden over publieke oplaadpunten in IJssesltein
Het is op deze pagina ook mogelijk een elektrisch oplaadpunt aan te vragen.
www.ijsselstein.nl

Ook is er een plattegrond waarbij alle palen zichtbaar zijn, tevens is hierop te zien of deze al dan niet vrij is:
oplaadpalen.nl

Greenwheels autodelen

autodeelprojecten in IJsselstein

www.greenwheels.com

Recycling

De Centrale

Aan de Poortdijk 101 was De Centrale gevestigd.

Een prachtig iniitatief met meerdere onderdelen. Onder andere het Repair Café, de Weggeefwinkel en een houtwerkplaats. Helaas is het oude schoolgebouw begin 2020 afgebrand en de vrijwilligers van de weggeefwinkel zijn nog op zoek naar een andere plek. Het Repair Café heeft inmiddels een onderkomen gevonden

Lees meer...

Repair Café

Bij het Repair Café kunt u terecht voor reparatie van kleine huishoudelijke apparaten, fietsen en herstelwerk van kleding. Het wordt gerund door enthousiaste en bevlogen vrijwilligers.

 

Lees meer...

Kringloopwinkel

De kringloopwinkel  Noppes IJsselstein is één van de vijf vestigingen die Noppes Midden-Holland heeft.

Lees meer...

Creatieve winkel

Een verrassend klimaatpositief online winkeltje: URSee creations.
Ursela verzamelt natuurlijke materialen in onze omgeving, zoals veertjes bij de Nedereindse plas, lokale kinderboerderijen en parken, Hout van IJsselsteinse gekapte bomen en maakt hier leuke creatieve producten van.

Lees meer...

Snuffelhoek IJsselstein

De snuffelhoek is een jong ondernemend bedrijf dat bestaat uit een outlet winkel van ruim 450 m2 met nieuwe artikelen, zoals meubelen, woonaccessoires etc. Ook restylen zij zelf ook nog het nodige aan meubels.

Lees meer...

Afvalbrengstation

Archimedesstraat 3
3401 JB IJSSELSTEIN

Lees meer...

Afvalscheidings-wijzer

Bij de Afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal kan snel bekeken worden welk afval in welke bak moet.
Zo wordt grondstoffen en energie bespaard.

Lees meer...

Onderwijs

Voor Jongeren

Kompas voor een Duurzame Toekomst biedt een duurzaamheidsscan die ook zeer goed toepasbaar is in het onderwijs.

Lees meer...

Tiny Forest

IVN heeft een mooi intiatief waarin scholen kunnen participeren. De initiatieven zijn snel groeiend in Nederland en ook in IJsselstein zouden hier mogelijkheden voor zijn. Interesse om hier iets mee te doen? Op de site zijn ook handboeken met uitgebreide informatie, tips en handleidingen op te vragen. Zeker de moeite waard!
Ook is het mogelijk gebruik te maken van de expertise werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. Neem gerust contact op. 

Lees meer...