Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is een moeilijk woord voor het beter verdelen van het cv-water. In veel cv-installaties gebeurt dat niet.

De hr-ketel is het hart van je verwarmingssysteem. De ketel kan veel of weinig warm water naar je radiatoren pompen. Wat de ketel niet kan, is elke radiator de juiste hoeveelheid warm water geven die nodig is. Een kleine radiator zal sneller vollopen met warm water dan een grote radiator.

Ook stroomt water altijd de makkelijkste route; de weg van de minste weerstand. Het water zal dus vooral in grote hoeveelheid door de eerste radiator(en) stromen, die het dichtst bij de ketel staat. Dat is de kortste circulatie. Daardoor krijgt de ketel het warme water moeilijk naar de meest afgelegen radiatoren toe. Daarom staan bijna alle cv-ketels op een hoog toerental en brandervermogen, zodat toch de laatste radiatoren goed warm worden. De ketel gaat harder branden en pompen! Dat kost dus extra energie.

Wat vaak gebeurt, is dat bepaalde ruimtes in huis niet goed opwarmen of juist veel te warm worden. Om een eind te maken aan de slechte balans is waterzijdig inregelen noodzakelijk. Elke radiator moet worden afgesteld op de hoeveelheid water die hij nodig heeft. Zo stroomt het warme water makkelijker door je hele cv-systeem heen. En verwarm je goedkoper!

Waterzijdig inregelen is overigens net zo belangrijk voor vloerverwarming en bij systemen met warmtepompen.

 

Hoeveel bespaart waterzijdig inregelen?

Het is moeilijk hier één besparing op te geven. Elke woning en cv-installatie is weer anders.

Het gemiddelde gasverbruik voor een woning in IJsselstein ligt iets boven de 1200 kuub per jaar. Dat is ook het gemiddelde verbruik van een tussenwoning, wat meestal wordt gezien als gemiddelde woning. Hier bespaart waterzijdig inregelen tot 20% op. Dat is € 290,- per jaar. Deze besparing valt binnen het prijsplafond. Woon je in een grotere of oudere woning? Dan is je besparing zeer waarschijnlijk veel hoger.

 

 

Hoe weet ik of mijn cv-installatie zuiniger kan werken?

Er zijn meerdere manieren om jouw cv-installatie beter te laten werken. We willen inwoners van IJsselstein graag laten kennismaken hiermee. Je kunt geheel gratis een inregelkit lenen bij de → Energie-uitleen. In dit pakket zit een complete handleiding met veel informatie. Ook zit er een thermometer bij waarmee je kunt controleren of jouw cv-systeem wel goed draait.

Bij een systeem met radiatoren hoor je verschil te voelen tussen de twee cv-leidingen. Het warme water dat uit de radiatoren terug naar de ketel stroomt, hoort c.a. 15 tot 20 graden kouder te zijn dan het water wat naar je radiatoren toe gepompt wordt. Dit verschil kun je duidelijk voelen met de blote hand als je de cv-leidingen beetpakt. Hetzelfde geldt voor de radiatoren zelf: aan de hele bovenzijde horen deze duidelijk warmer aan te voelen dan aan de hele onderzijde. Meestal is dat niet zo, wat een teken is dat je met waterzijdig inregelen flink zuiniger kunt verwarmen!

Bij vloerverwarming hoort het temperatuurverschil kleiner te zijn. Het cv-water mag daar met zo'n 35 graden instromen en met 25 tot 30 graden retour. Hier is vooral belangrijk dat alle groepen de juiste hoeveelheid water krijgen toegediend. De buizen vloerverwarming die je door een kleine ruimte lopen (zoals je keuken), hebben minder water nodig dan de buizen vloerverwarming die door een grote ruimte lopen (bijv. je woonkamer).

 

Tips waterzijdig inregelen

Dit zijn een aantal tips!

• Op Youtube vind je veel video's met uitleg en praktische tips. Met simpele doe-het-zelf tips kan iedereen aan de slag om de doorstroming in de eigen cv-installatie te verbeteren en te besparen op energie.

Veel woningen in IJsselstein zijn voorzien van dezelfde soort radiatorkraan (zie afbeelding). Deze kun je ook zelf inregelen op een hele simpele manier.

hoe je dat kunt doen.

• Kom je er niet uit met de doe-het-zelf inregelkit? Dan kun je hulp inroepen van een installateur. Steeds meer installatiebedrijven bieden de service waterzijdig inregelen aan. Reken op zo'n € 300,- tot € 1200,- voor een gemiddelde woning.