Zo kan er inzicht komen in de luchtkwaliteit op diverse fietsroutes en worden trillingen gemeten die duidelijkheid kunnen geven over de wegkwaliteit.


Hoe groot is het kastje?

Het kastje is ongeveer A6 (iphone formaat) en wordt op het stuur gemonteerd. 

Maakt het uit waar ik fiets?

Alle gegevens zijn waardevol, dus zowel de boodschappen- of schoolritjes, als de forenzen fietsritten naar omliggende gemeenten zoals bijvoorbeeld Utrecht, Nieuwegein, Houten, Vianen, Montfoort of Lopik. Het maakt niet veel uit hoe ver en hoe vaak, zolang de fiets niet ruim een maand in een schuur stil staat.

Welke voertuigen kunnen meedoen?

Alle soorten fietsen waar het kastje op is te bevestigen, ook elektrische fietsen, scootmobiels etc.

Nog meer praktische zaken waar ik rekening mee moet houden?

Het is een duur apparaatje, dus bij boodschappen doen is het de bedoeling om het kastje eraf te halen en mee te nemen. Het weegt ongeveer paar honderd gram en heeft het formaat van een A6 mobiele telefoon. 

Wat gebeurt er met de data?

U krijgt een persoonlijke inlogcode en daarme kunt u zelf de eigen routes inzien. Verder wordt de informatie verwerkt en de eerste en laatste 150 meter van de route worden om privacyredenen weggehaald. Op de kaart van snuffelfietssite is goed te zien welke data al verwerkt is:
>> Datakaart

Snuffelfiets, foto RTV Utrecht

Extra informatie vanuit Provincie Utrecht:

 

Het experiment

Snuffelfiets is een samenwerkingsverband tussen de provincie Utrecht, Civity en SODAQ. Vanuit de provincie Utrecht zijn de domeinen Luchtkwaliteit, Mobiliteit en Data & Innovatie bij het experiment betrokken. Snuffelfiets is voor alle deelnemende partijen een mogelijkheid om te experimenteren met grootschalige mobiele dataverzameling op het gebied van mobiliteit en luchtkwaliteit. Het experiment heeft een looptijd van een jaar en gaat van start op het moment dat alle 550 sensoren zijn uitgedeeld onder de deelnemende gemeenten en fietsgroepen.

Deelname

Aan het experiment doen verschillende gemeenten en fietsgroepen mee. We hebben vanuit de provincie Utrecht geen doelstellingen gekoppeld aan het experiment. We leggen aan de deelnemers ook geen eisen of verwachtingen op. De gebruiker is niet verplicht om een bepaalde periode mee te fietsen in het experiment. Wel proberen we langdurige deelname te stimuleren omdat dit de consistentie van de data bevordert en logistieke moeilijkheden uit de weg gaat. Op het moment dat je als deelnemer aangeeft niet langer mee te willen doen, kun je het apparaat weer inleveren of het apparaat doorgeven aan de volgende deelnemer. Ook is de gebruiker niet aansprakelijk voor enige schade, verlies of diefstal van het apparaat.

Privacy

De gegevens van de deelnemer worden beschermd door zowel de eerste als de laatste 150 meter van iedere gefietste route die is opgenomen af te knippen voordat deze openbaar wordt gemaakt. Via de persoonlijke inlogpagina die iedere deelnemer ontvangt, is het mogelijk om de volledige routes die zijn opgenomen te zien en eveneens te downloaden.

Vragen over experiment Snuffelfiets

Heb je een vraag over experiment Snuffelfiets? Ga dan naar de website Snuffelfiets voor meer informatie. Verder kun je op de website ook veelgestelde vragen terugvinden. Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan op het forum van de website.

 

Meedoen? Lees meer bij snuffelfiets.nl

Aanmelden kan voorlopig door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Je krijgt dan aanwijzingen waar je (in IJsselstein) je snuffelkastje kunt ophalen.