groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Blogs oblog sver uiteenlopende vraagstukken en IJsselsteinse praktijkervaringen in eigen woonomgeving naar klimaatneutraal door verschillende IJsselsteiners.

Heb jij ook inspirerende teksten voor deze Blog, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Column Zenderstreeknieuws

Inspirerende Blogs voor en door IJsselsteiners op het gebied van duurzaamheid en klimaat neutraal gepubliceerd in de Zenderstreeknieuws.

Klik hier om naar de Blogs te gaan.


Duurzaam IJsselsteiner

Bewandel samen met Wim Haalboom zijn weg naar een Energie Neutraal Huis.

Lees hier zijn 2 laatste posts, zijn gehele pad is te lezen op wibosite.


Minder verpakkingen

Lees hier de laatste blogs van Marie-José de Zeeuw op haar pad naar minder verpakkingen.


Blogs

Column Zenderstreeknieuws

De theevraag van vandaag

“Hoe duurzaam ben jij?”
Het had een vraag op het labeltje van een zakje thee kunnen zijn. Als nieuwe columnist van Klimaatneutraal IJsselstein stelde ik mezelf die vraag na het zien van een tv-reportage. In die reportage werden klanten van een supermarkt gevraagd om hun net gekochte boodschappen uit te pakken en over te pakken in bakjes en voorraadbussen. Wat achterbleef waren karren vol plastic en ander verpakkingsmateriaal. Ik schrok van deze hoeveelheid en ben eens kritisch naar mijn boodschappen gaan kijken. Waarom zit er eigenlijk een extra stukje plastic om een biologische komkommer en waarom moeten sommige etenswaren per stuk verpakt worden? Het is vaak geen onwil om zoveel verpakking te kopen, je kunt niet anders. En ja, er zit ook wel een stuk gemakzucht bij. Want hoe makkelijk is het niet om een tasje bij de kassa mee te nemen, in plaats van altijd een boodschappentasje op zak te hebben.


Gemak dient de mens, dus ik heb tegenwoordig standaard opvouwbare tasjes in mijn jas. Het verpakkingsprobleem los ik er niet volledig mee op maar er is een begin. Die witlof hoeft echt niet in een apart zakje en de citroenen kunnen ook zo wel mee. Vaak zijn losse producten ook lekkerder. Neem nu die thee. Voordat ik bij dat leuke zakje met die theevraag kom, heb ik een plasticje weggegooid en per zakje een papiertje en soms zelfs nog een extra plasticje. De verpakking weegt meer dan alle thee uit dat doosje bij elkaar. De oplossing? Losse thee! Je kunt het zelf doseren, je hebt voldoende voor het aantal kopjes dat je wilt zetten en je kunt ook je eigen cocktailthee mixen. Voorverpakte thee is wel makkelijker maar losse thee vind ik lekkerder en er zijn veel meer smaken te verkrijgen! Het enige wat ik dan mis is de theevraag van de dag: “Hoe smaakt jouw ideale kopje thee?”

Buxusmot en suiker

Op dit moment het meest genoemde woord door journalisten, managers en tuinders? 'Buxusmot'! En dat is niet vreemd: ook in IJsselstein zijn vrijwel alle buxusstruiken ten prooi gevallen aan de vraatlust van de buxusmot. De buxushagen zien er kaal en afgestorven uit. Afgelopen seizoen werden er veel tips en smeuïge verhalen uitgewisseld over de bestrijding: van rupsen vangen tot gif spuiten voor de rigoureuze aanpak. De vrijwilligers van Eetbaar IJsselstein visten bij de kruidentuin wekenlang alle rupsen handmatig uit de struikjes. Zij ontdekten dat er ook heel veel andere nuttige insecten en vlinders in de struikjes blijken te zitten. Maar dit seizoen lijkt de genadeklap: de buxusmot rukt steeds verder op met overal kale struiken als gevolg.


Behalve bij één vrouw. Haar tuin ziet er altijd stralend en vitaal uit, inclusief groene buxusstruikjes. "Huh?" Ik vraag naar haar geheim. Ze toont me twee flesjes met speciale voeding voor de buxus: "Als de planten gezonde voeding krijgen is hun weerstand ook beter." Het klinkt logisch en het resultaat is overduidelijk.

Recent is een nieuwe wet aangenomen voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen. Voor velen een overwinning, maar de suikerbietboeren zijn er niet blij mee. Zij zeggen gif nodig te hebben voor hun gewas en zien geen andere oplossing dan meer andersoortig gif te gebruiken voor de suiker in onze voeding. Ik vraag me af wat de beste langetermijnoplossing is voor zowel de productie van het gewas als de gezondheid van de mens. Is gif echt de beste oplossing, nu al vaker is gebleken dat bestrijdingsmiddelen ook een bedreiging voor onze gezondheid kunnen zijn? Hoe nu verder? Gelukkig komen er ook berichten van boeren die blij zijn met dit verbod op bestrijdingsmiddelen en een omslag maken om met de natuur méé te werken in plaats van met gif tegen te werken.
 Zij maken de bodem gezond en rijk aan voeding en hebben geen gif nodig.

Ik denk aan de vrouw in haar stralend bloeiende tuin met de flesjes buxusvoeding. Zo suiker, zo buxus…

Duurzaam IJsselsteiner

Energie zuinig huis(houden)

huis keurmerkHet zou een serieuze overweging kunnen zijn om de naam van mijn blog iets aan te passen. In mijn vorige post gaf ik aan dat ik voor dit moment even opgehouden ben met het verder investeren in energieverbruik beperkende maatregelen voor het huis. Van gas los is naar mijn idee nog niet op een goede verantwoorde manier mogelijk en op elektra gebied zijn de mogelijkheden een beetje uitgeput. En toch blijft er de drang om iets te willen doen.

Het energie zuinig maken van het huis heeft natuurlijk alles te maken met de dagelijkse confrontatie dat we met z'n allen de wereld aan het om zeep helpen zijn. CO2 uitstoot, opwarming van de aarde, het zijn zulke grote items waar je als individu het idee hebt weinig invloed op te kunnen uitoefenen. Dat is natuurlijk ook zo, als individu maak je inderdaad het verschil niet. Toch zal het wel van alle individuen samen uit moeten komen wil er daadwerkelijk iets gebeuren.

Uiteindelijk draait het volgens mij voor een groot deel om inspiratie. Inspireren en vooral geïnspireerd worden. Iemand anders bedenkt iets omdat hij of zij ergens anders iets heeft gezien of gelezen. Volgens mij zijn alle grote uitvindingen er gekomen omdat de uiteindelijk uitvinder geïnspireerd is geraakt door anderen om verder onderzoek te gaan doen. Het zogenoemde eureka moment komt nooit zomaar uit het niets.

Wat ik bedoel is eigenlijk dat wanneer je maar vaak genoeg met goede ideeën geconfronteerd wordt je uiteindelijk zelf geïnspireerd raakt om ook iets te doen. Wanneer je met jouw actie uiteindelijk weer iemand anders inspireert om ook iets te doen is het vliegwiel in werking gezet. Idealiter zou het natuurlijk zo moeten zijn dat ieder goed idee zich op die manier over de wereld verspreid. Het is echter wel zo dat niet alles wat ik een goed idee vind door iedereen als een goed idee wordt ervaren. Zo zullen een hoop klimaatontkenners onze investeringen in het huis als weggegooid geld zien. Toch denk ik dat er wereldwijd inmiddels zoveel mensen geïnspireerd zijn om iets aan het klimaat te doen dat deze beweging niet meer te stoppen is.

Met ons huis leveren we inmiddels een bescheiden bijdrage, maar er is meer. We scheiden ons afval. Dat doen we niet omdat we dat nu zelf bedacht hebben, maar omdat er mensen zijn geweest die dat uitgezocht hebben en er inmiddels zoveel medestanders voor hebben gevonden dat het nu wereldwijd op grote schaal gebeurd. Dat er inmiddels al weer een nieuwe beweging is ontstaan om er voor te zorgen dat wij dat niet meer thuis hoeven te doen maar dat dat in een fabriek makkelijker, goedkoper en beter kan is daar natuurlijk weer een gevolg van. We eten voor een substantieel deel biologisch en minderen flink met onze vleesconsumptie. Vervoer gaat voor het grootste gedeelte lopend of per fiets. Zelfs onze vakanties gaan tegenwoordig per fiets.

Geïnspireerd door velen hebben wij het idee dat we lekker bezig zijn al zullen er ook weer  een hoop mensen zijn die het daar dan weer niet mee eens zijn. Het zij zo!

Het blijft een serieuze overweging om de naam van de blog te veranderen. Het gaat om meer dan wonen en misschien is er iemand die op de één of andere manier geïnspireerd raakt om ook te gaan fietsen, biologisch te eten of wat dan ook. Laat het me weten, dat inspireert namelijk weer.

 

Minder verpakkingen

BROOD-NODIG 6

BROOD-NODIG

Een update over BROOD-NODIG is broodnodig. De laatste blog die u kon lezen was van eind 2017. Maar sinds die tijd heeft BROOD-NODIG niet stilgezeten. Er is een hoop gebeurd.
Eind 2017 schrijf ik me in voor de Kern met Pit-voucher van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Als ik deze voucher toegekend krijg dan kan ik 5 mensen in 5 buurtgemeenten bereid gaan vinden om eenzelfde actie in hun gemeente te starten: 5 winkels bereid vinden om 5 tot 10 broodzakken te verkopen, als pilotactie.

Lees meer...